A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Legyen sörszakértő: íme, hogyan tegye

VV
2022.03.02 10:00
Legyen sörszakértő: íme, hogyan tegye

Ha megfelelő nyitottsággal fordul a sör felé, akkor észre fogja venni, hogy nem csak egy baráti party kiegészítő itala lehet, hanem akár egy különleges utazás a lenyűgöző ízvilágok között. Összegyűjtöttünk ebben a cikkben pár különleges tényt a sörökről és az is kiderül, hogy mennyit változott a kultúrája.  

A sör, ami mindent megváltoztatott bennem 

Van egy személyes történetem. Nagyon sokáig nem tartottam sokra a sört. Nem csoda, azt láttam, ahogy az autószerelő, a festő vagy a burkoló „szisszenti”. Azt, ahogy a szupermarketben viszik a leárazott és noname dobozost. Nekem ez nem volt vonzó.

Aztán – nagyjából 10 éve – valami megváltozott amikor Hollandiába utaztunk és átugrottunk Belgiumba is, ahol a Lommel nevű kisvárosban egy édes savanyú, vörösben pompázó meggyes sört hoztak ki nekünk alátéttel, csodás különleges pohárban.  

Onnantól tudatosan kerestem a finom söröket, és bár messze nem vagyok szakértő, már tudom, hogy melyik a kedvenc ale-em vagy az a stuot amelyiket mindenképpen szeretnék megkóstolni. Ideje, hogy te is máshogy tekints a sörre, íme néhány elegáns ötlet, hogyan csináld.

Találja meg a Önhöz illő ízvilágot

Rengeteg fajta sör van és mielőtt rátalál a saját belga dark ale-ére, vagy a schwarzbier-re érdemes megismernie az alapokat, hogy kiválaszthassa a kedvenc ízét. 

A lagerek alsó erjesztésű sörök finomak, általában kesernyések és árpa alapúak. A pilzeniek (rengeteg típusa van) általában finom útóízzel csengenek le, szárazak. A bak (van világos és barna is) erős sör, karakteres sör ízzel, a búzasört biztosan próbáltad már: lágyabbak, kellemesebb, selymesebb ízűek és illatúak. Az ale különlegessége a gyengébb, alacsonyabb széndioxid tartalom és a majdnem tökéletes simasága, a stout-ok pedig lenyűgöző ízvilágú gyakran édes sörök.

Persze, ezeken kívül még rengeteg típusú sört talál, de ha ezeket figyelembe véve keresi őket, akkor hamar megtalálja az egyéniségéhez illőt. 

Válaszd ki a tökéletes poharat

Sört akár egy műanyag pohárból is ihat, de ahhoz, hogy megtalálja a tökéletes élményt érdemes a sörhöz illő poharat választania. Minden sörnek van egy pohara. A korsó nem válogat, a pilsner, a különböző stout-ok és a különböző ale-ek kedvence. A serlegszerű pohárba az amerikai ale-ek illenek míg az elegáns, borospohárhoz hasonlító poharakba a stoutok és a világosabb sörök. Szuper megoldás, ha a sörösüveget és a poharakat is alátétre rakja, kattintson és mutatunk egy szépet. 

Töltse elegánsan, megfelelően hidegen

Ha megfontoltan és a tiszteletet megadva szeretné kóstolni a sört, akkor szüksége lehet egy elegáns sörnyitó mellett arra is, hogy a sört mindig a megfelelő hőfokon tartsa, hidegen, mondjuk egy ilyen szuper sörhűtő mandzsettával vagy elegáns mintával. A sört egyébként 20-30%-os dőléssel, alig vagy közepesen habzóra illik önteni. Különösen akkor, ha stout vagy lager. 

Kóstolja meg

A különlegesebb söröket – akárcsak a bort – illik nem egyből egy húzásra inni, hanem kicsit élvezni, érezni. Mielőtt megissza, nézze meg a színét (semmi nagyzolás nincs abban, ha a nap, vagy a fény felé tartod, minden sörreklámban így csinálják). Aztán szagolja meg az illatát, abból már következtethet az ízére, majd egy apró korttyal kóstolja meg. A kortyot futtassa körül a szájában, így minden ízt fog érezni. Ez a módszer nem csak elegáns, hanem valóban minden cseppjét, ízét élvezheti.

Pro tipp: ha mindenki ugyanolyan sört kapott akkor kérjen sörösüveg jelölőt (még profibb, ha eleve van ilyene) így biztosan nem keverik össze az üvegeket.

Érdemes tehát kicsit máshogy tekinteni a sörre, kicsit megszeretni, átértékelni azért, hogy újra felfedezhesse.

A teljes sörös Vacu Vin kínálatot itt találja.