A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Milyen a jó borkorcsolya?

2024.01.17 10:00
Milyen a jó borkorcsolya?

A borkorcsolyák során nagyon fontos helyesen megválasztani az ételeinket, hiszen ezeknek köszönhetően fog az ital jobban kiemelkedővé és elkülöníthetővé válni. A borok ízvilága mindig különleges, de nem véletlen, hogy minden borkóstolón kapunk hozzá valamilyen kis apróságot, kenyeret, vizet, esetleg sajtokat. Ezek képesek semlegesíteni az egyes fajták ízét, így a különféle italok még véletlenül sem tudnak összekeverni a szánkban.

De vajon melyek a legjobb borkorcsolyák? Mik azok a falatok, amik a legtöbbször előkerülhetnek? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre kerestük meg a választ. Kitérünk arra, hogy milyen boros eszközökre, szettekre van szükség, hogy a borkóstoló tökéletes lehessen.

Milyen az igazán jó borkorcsolya?

A baráti összejövetelen sosem a pontozáson van a hangsúly, hiszen ilyenkor nagyon szeretünk enni valamit az alkoholok mellé. A jól megválasztott borkorcsolyák azonban megakadályozzák, hogy az ital a fejünkbe szálljon, emellett képesek alkalmazkodni a borhoz, valamint annak ízéhez.

A jó választás inkább az egyszerű, nem túl bonyolult ízvilággal rendelkező falatok. A kenyér például mindig egy jó megoldás, de sose hagyományos fehér kerüljön az asztalra, hanem valamilyen ropogós változat, lehetőleg olívás bagett, amit bátran pirítsunk meg. Választhatjuk továbbá a mediterrán országok által annyira kedvelt olívabogyót is, ami kis tálkában kínálva biztosan azonnal elfogy.

Ami a sonkákat illeti, a serrano, a pármai, valamint a szeletelt és hosszan érlelt sonka az, ami ilyenkor szóba jöhet. A szalámik közül kizárólag a nem túl paprikás ízvilág a nyerő, az ugyanis túlzottan erős, elveheti a bor valódi ízét.

Magvak és sós ropogtatnivalók

Aki kedveli a csonthéjasokat, mint a dió, a mandula, esetleg a mogyoró, annak bármelyikből rakhatunk ki egy kis tállal. Leginkább akkor érdemes választani, ha olyan bor kerül felszolgálásra, amely hordós érlelésű, ennek ugyanis alapvetően van egy kis diós karaktere.

Ami pedig a sós finomságokat illeti, leggyakrabban pogácsával, valamint enyhén fűszerezett grissinivel találkozhatunk. Ezekkel nem lehet mellélőni, azonban itt is jobb megoldás a házilag készített változat. A boltiak ugyanis annyi adalékanyagot, sót és egyéb összetevőt tartalmaznak, hogy azok teljesen elveszik az ízlelésünket.

Mi a helyzet a sajtokkal?

A sajtok esetében felejtsük el a nagyon érett és erős illattal rendelkező fajtákat, hiszen azok nemcsak a szaglósejtjeinek teszik tönkre, hanem az ízlelésünket is. Persze nem örökre, de annyi időre biztosan, hogy ne tudjuk kellően kiélvezni a kóstolót.

A felszolgálás kérdése

Ha megvannak a harapnivalók, akkor már csak a felszolgálásra kell figyelni, hogy a borkorcsolya tökéletes legyen. Egy minőségi borkiöntőre nagy szükség van, ha nem akarjuk, hogy az egész terítő foltos legyen. Emellett ne feledkezzünk meg a dekantáló kancsóról sem, amely elegáns borlevegőztetést eredményez. Ezeket a Vacu Vin webáruházában mind megtalálhatja és meg is rendelheti.