Ilyen koktélokat kínálj a tavaszi ételek mellé

A tavasz frissessége és könnyedsége nemcsk az ételekben, hanem az italokban is megjelenik. Ahogy a konyhánkban előtérbe kerülnek a szezonális alapanyagok, úgy érdemes a koktélválasztásunkat is tudatosan összehangolni az adott fogásokkal.
Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen koktélok passzolnak a különböző tavaszi ételekhez, valamint azt is, hogyan készítheted el őket otthon.
Ahogy beköszönt a meleg, mindenki azonnal a szabadba vágyik. Jöhetnek a grillezések, a citrusos ételek, a friss saláták. Ezekhez mindenképpen érdemes valamilyen friss koktélt felszolgálni, amely tovább emeli az étkezés fényét. A legjobb, ha beszerzünk egy 14 darabos koktél szettet, amely mindenben segítségünkre lesz az étkezések és az italozások során.
1. Friss saláták és könnyed fehérboros koktélok
A tavaszi saláták tele vannak ropogós zöldségekkel, friss sajtokkal és citrusos öntetekkel. Ehhez a könnyed ételekhez tökéletesen illenek az olyan frissítő koktélok, amelyekben a fehérbor vagy a pezsgő kapja a főszerepet.
Hugo Spritz
-
120 ml prosecco
-
30 ml bodzaszirup
-
60 ml szóda
-
Friss menta
-
Lime-karika
Elkészítés: Tegye egy borospohárba a hűtő fémkockát, öntsön rá a bodzaszirupot, majd a proseccót, végül pedig a szódát. Díszítse mentával és lime-karikával. Egy könnyű, virágos ízvilágú koktél, amely tökéletesen kiegészíti a tavaszi zöldségek frissességét.
Könnyed halételek és citrusos long drinkek
A tavaszi halételek, például egy grillezett pisztráng vagy citromos lazac, remekül harmonizálnak a citrusos, enyhén fűszeres koktélokkal. De választhatjuk őket grillezet vagy ananászos húsokhoz, rizsételekhez is.
Gin Basil Smash
-
50 ml gin
-
25 ml frissen facsart citromlé
-
20 ml cukorszirup
-
6-8 friss bazsalikomlevél
-
Jégkockák
Elkészítés: Egy shakerben törje össze a bazsalikomleveleket a citromlével és a cukorsziruppal, majd adja hozzá a gint és a jeget. Rázza össze alaposan, majd szűrje egy pohárba friss jégre. A bazsalikom frissessége és a citrusos alap remek párosítás egy könnyed halétel mellé.
Tavaszi tészták és virágos, gyümölcsös koktélok
Ha tavaszi tésztát készítünk, például egy spárgás vagy zöldborsós rizottót, akkor a gyümölcsös, virágos koktélok szépen kiegészítik az étel ízeit.
Lavender Collins
-
50 ml gin
-
25 ml frissen facsart citromlé
-
20 ml levendulaszirup
-
Szóda
-
Jégkockák (hűtő fémkockák)
-
Levendulavirág díszítésnek
Elkészítés: Egy shakerben keverje össze a gint, a citromlevet és a levendulaszirupot, majd öntse egy jéggel teli pohárba. Töltse fel szódával, és díszítse levendulavirággal. Ez az illatos koktél tökéletes egy könnyed tavaszi tésztaétel mellé.
Grillételek és fűszeres, gyümölcsös koktélok
A grillezett húsokhoz – legyen szó csirkéről vagy akár egy zöldséges grilltálról – jól passzolnak az intenzívebb, fűszeresebb koktélok.
Spicy Paloma
-
50 ml tequila
-
100 ml frissen facsart grapefruitlé
-
10 ml lime-lé
-
10 ml agavészirup
-
Csipetnyi chilipehely
-
Szóda
-
Jégkockák
-
Grapefruit-karika a díszítéshez
Elkészítés: Egy pohárba tegyen jeget, öntsön rá a tequilát, a grapefruitlevet, a lime-levet és az agavészirupot. Keverje össze, majd adjon hozzá egy csipet chilit. Töltse fel szódával, és díszítse grapefruit-karikával. A citrusos és fűszeres ízvilág remekül kiegészíti a grillezett húsok ízeit.
Könnyű desszertek és édes, krémes koktélok
A tavaszi desszertek – például egy epres mascarponekrém vagy egy citromos panna cotta – mellé tökéletes választás egy krémesebb, édesebb koktél.
Ajánlott koktél: White Russian
-
50 ml vodka
-
25 ml kávélikőr
-
25 ml tejszín
-
Jégkockák
Elkészítés: Egy pohárba tegyen jeget, öntsön rá a vodkát és a kávélikőrt, majd óvatosan rétegezze rá a tejszínt. Enyhén keverje meg, és már fogyaszthatja is. Az édeskés, krémes ízvilánál nincs is jobb választás.
A megfelelő koktél kiválasztása ugyanolyan fontos lehet, mint maga az étel, hiszen az kiemelheti az ételek ízvilágát. A Vacu Vin webáruházában minden szükséges eszközt megtalálhat a koktélkészítéshez, így bármilyen ételről is legyen szó, Ön mindig készen áll egy hozzá passzoló ízű változat létrehozására.