A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Mit csinál a borász tavasszal?

2024.04.17 10:00
Mit csinál a borász tavasszal?

Az évnek ebben az időszakában az időjárás nagyban meghatározza, hogy mivel tudunk foglalkozni odakint a szabad levegőn. A borászok mindennapjait az befolyásolja, hogy vajon mennyire esik az eső, milyen párás és nedves a levegő, esetleg mennyire süt vagy nem süt a nap. A nagy viharok szintén hatással lehetnek arra, hogy mit csinál a borász a tavaszi időszakban. Jó időben a szőlőben, rossz időben pedig a pincében szoktak tevékenykedni, de előfordul, hogy inkább az irodai feladatokat végzik el. Mikor és mire van szükség.

Tennivaló tehát bőven akad, bizonyos feladatokat pedig már most előkészítenek az őszi szüretre.

Ilyenkor sem áll meg az élet

A tél és a tavasz egy része a borászok számára a metszés időszaka. Egyrészt, bár ennek nagy része a téli teendők közé sorolható, de a legtöbb esetben elhúzódik márciusig, hiszen sokszor az időjárás nem teszi lehetővé a szabadban való munkák elvégzését. A borászok a tavasz jelentős részét az ültetvényeken töltik, ilyenkor csinálják meg az úgynevezett hajtásválogatást, aminek az intenzitását nagyban befolyásolja, hogy milyen koncepció szerint metszenek. 

Ezt követően a szakemberek már arról döntenek, hogy mennyi rügyet szeretnének a tőkén látni. Ezt finomítják tovább májusban egy hajtásválogatással. Minél több rügyet hagyott meg előzőleg a borász, annál nagyobb lesz a mozgástere a tavasz végén. Ez azonban azzal jár, hogy előfordulhat, több lesz a plusz rügyekből adódó “feleslegesnek” tartott hajtások miatt elvégzendő munka. A metszést követően a tőkék törzsének a karóhoz, a termő szálvesszők pedig dróthoz kötözését végzik el, de sort kerítenek továbbá a talaj tápanyag pótlására is.

Az időjárás nincs tekintettel senkire

A borászok mindig elmondják, hogy az időjárás sosincs tekintettel a pincészek ritmusára, így előfordulhat az, hogy tavasszal sajnos fedezékbe kell vonulni, akár több napra vagy hétre is. A munkát éppen ezért úgy tervezik meg, hogy mindig akadjon benti teendő, véletlenül se történjen leállás, amíg esik az eső. A borús napokon elvégzik a korábban már bepalackozott borok címkézését, csomagolását, majd megrendeléseket állítanak össze.

A pincészetekben pedig folytatódik a borkóstolás, a vendégek fogadása és kiszolgálása. Ilyenkor jól jönnek a korábban már beszerezett boros eszközök, például a látványért felelős dekantáló kancsók vagy éppen a borhűtésre alkalmas kellékek  alkalmazása.

Az éves terv véglegesítése

Az időjárás természetesen más módon is befolyásolhatja a tavaszi munkálatokat. Most véglegesítik az éves tervet, egy hirtelen jött fagy azonban elpusztíthatja a rügyeket, ami jelentősen csökkentheti a megtermett szőlő mennyiségét. Alaposan átírhatja a forgatókönyvet, amit muszáj figyelemmel követni, hogy tudják, mire számíthatnak az őszi időszakban.

Az ilyen nem várt események viszont nem jelentik azt, hogy leállás történne. Enélkül is bőven akanak feladatok, amiket a sokszor több száz hektáros birtokon el lehet végezni. Többek között bővítik az eszközparkot, felmérik, hogy mire van és lesz még szükség a jövőben. A fejlesztésekhez pályázatot nyújtanak be, így megadják maguknak az esélyt, hogy évek múlva is legalább ennyire, ha nem sikeresebben működhessen a borászat.