A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Minden, amit tudni akartál a pezsgőről

VV
2021.11.17 10:00
Minden, amit tudni akartál a pezsgőről

Egy olyan elegáns ital, amelyet leginkább ünnepekor, különleges alkalmakkor fogyasztunk. Felrázva ki lehet lőni a dugóját, ez látványos és ilyenkor durran is. Kiöntve gyöngyözően buborékos. Legtöbbünknek ezek jutnak eszébe a pezsgőről, pedig sokkal nemesebb, izgalmasabb ital ennél (és nem feltétlen kell kilőni a dugóját sem). Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni a pezsgőről és adunk néhány tippet is majd.

Minden a parafadugóval kezdődött, és dom Pierre Pérignon-nal 

Habzóborokat már a pezsgő „feltalálása” előtt készítettek, de az első (klasszikus) pezsgőre egészen a 17. századig kellett várni. Dom Pérignon (talán ismered a nevét, prémium pezsgőmárkává vált idővel) rájött arra, hogy az eddigi keményfa dugók nem képesek tökéletesen lezárni a – habzó - bort, ezért lecserélte a dugót parafára. Ez puhább fa, légmentesen zár, így a parafadugó segítségével elkészültek az első pezsgők. Hamar kedvelt itallá váltak, azonnal megkezdődött a harc a névért és a jogokért. Ma Champage-nak csak azokat az (általában prémium) pezsgőket lehet hívni, melyet egy nagyjából 100 négyzetkilométernyi francia területen készítenek. Minden más champagne, (kisbetűvel) vagy a számtalan nemzetközi elnevezés egyike.  

Így válaszd ki a pezsgőt

Sokan nehezen döntik el, melyik pezsgő lehet a jó választás. Pedig, ha nem kifejezetten az a cél, hogy egy ajándékkal lenyűgözzük a megajándékozottat, akkor szinte bármilyen pezsgő megemelheti az ünnep fényét, sőt, nem is feltétlen kell „ünnepi alkalomra” pezsgőt inni. De mi alapján válaszd ki? 

Minden pezsgő címkén található néhány jelzés, szó, felirat, amely segíthet eldönteni, hogy egy pezsgő száraz vagy édes. A brut száraz pezsgő lesz. Az extra dry (vagy az extra sec) száraz, de kissé édes gyöngyöző pezsgőt takar, a dry pezsgő már az előbbieknél is édesebb lesz a demi sec (vagy félédes) kifejezetten magas cukortartalmú, az édes (vagy doux) felirat pedig azt jelzi, hogy a pezsgő nagyon édes. Érdemes megfigyelni azt is a választáskor, hogy a palackon az évjárat mellett találsz-e még valamilyen más feliratot, mert ha igen egy különleges, az adott területen minőségibb pezsgőt tartasz a kezedben (valószínűleg drágább is lesz). Ha nincs rajta az évjárat, az semmi különöset nem jelent attól még a pezsgő remek minőségű lesz.

Így fogyaszd a pezsgőt (és 3 elengedhetetlen eszköz)

Nem mindegy hogyan nyitod ki. Ha nem az a cél, hogy minél látványosabb legyen a mozdulat (olyan, mint Salte Bae különös sózási technikája) akkor nem kell úgy kibontani, mint a pezsgőt mint a filmekben. Sőt, sokkal elegánsabb visszafogottan egy kedves pukkanás segítségével felbontani. Ha így teszel akkor nem veszít jelentősen a gyöngyözéséből. Ahhoz, hogy így nyithasd ki a pezsgőt érdemes egy VacuVin pezsgőnyitót használni. A pezsgőt egy elegáns pezsgőspohárból illik fogyasztani. A meredek falú poháron tovább megmaradnak a pezsgő buborékok és hosszabban friss az ital.

Au ízvilágát meghatározza a hőmérséklete. Lehűtheted hűtőben, de sokkal kényelmesebb és ünnepibb az asztalon hagyni és vagy egy elegáns VacuVin pezsgőhűtővel, vagy egy pezsgőhűtő mandzsettával lehűteni és hidegen tartani.  Fontos, hogyan töltöd ki az italt. Egy VacuVin pezsgősüveg záró és kiöntő segít abban, hogy elegánsan töltsd ki az üveg tartalmát, és abban is, hogy a pezsgőt tökéletesen visszazárd (a fordítva beletett kanál nem működik, az csak városi legenda, az ital számára bántó megoldás is).

Egy extra tipp, ami a pezsgő mellett szól: általában a finom alkoholos italok fogyasztása tilos, sőt egyenesen rémálom, ha diétázunk. Ez azonban nem vonatkozik a pezsgőre, hiszen egyes pezsgők egyáltalán nem tartalmaznak cukrot és finomabbak, elegánsabbak, mint egy (cukormentes) üdítő.

Milyen ételhez illik a pezsgő?

Ha ételhez párosítanád akkor kettő utad lehet. Vagy afféle gourmandként sajttal kóstolod (mert valóban kihozza az ízért) hogy aztán egy sült kiemelje a savasságát (ez lehet lazac, vagy sült csirke is) majd egy nem túl édes desszertet fogyasztasz hozzá. Vagy elfelejted a fentieket és szinte bármilyen (picit elegánsabb) vacsora mellé - úgy, mint egy bort – próbálod ki. 

Bárhogy is döntesz az ízélmény csodás lesz. Szívesen segítünk abban, hogy új szintre emelhesd a pezsgőkóstolást és fogyasztást a VacuVin termékekkel.