A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

A tökéletes borfelszolgálás lépései

2023.12.06 10:00
A tökéletes borfelszolgálás lépései

Az ételeinkhez nagyon fontos szempont a megfelelő bor kiválasztása, valamint annak felszolgálása. A borospincékben tárolt palackokat lehetőleg mindenféle felrázás nélkül kellene a fogyasztás helyszínére vinni, hiszen ez egyetlen italnak sem tesz jót. Egy idős és érlel bornak teljesen természetes, hogy van némi üledéke, amit senki sem szeretne fogyasztani. Célszerű tehát az üveget változatlan helyzetben felszolgálni. Ehhez kisebb kosarak is rendelkezésre állnak, amelyekben a palack majd nem minden esetben fekvő helyzetben szállítható és tehető az asztalra.

Az alábbi írásunkban a tökéletes borfelszolgálás lépéseit mutatjuk be. Eláruljuk, hogy milyen borászati kellékekre lesz szükségünk ehhez.

Az első lépések

Egy idős borospalackot sosem szabad megtörölni, hiszen a patinája fokozni tudja a korával járó misztériumot. Egy fiatalabb alkohol esetén a palackon lévő port maximum a pince piszkosságára utal, így azt persze óvatosan megtisztíthatjuk.

Mindenekelőtt a bor bemutatása történik meg. A pincér vagy a sommelier beszél a termőhelyről, fajtáról, hagyományokról, az évjáratról, az akkor alkalmazott technológiáról, valamint az adott típus különlegességeiről. 

Amennyiben a dugót fólia vagy fémkupak takarja, akkor azt a palack szája alatt nagyjából 3-5 mm-rel körbe kell vágni az erre gyártott eszközzel. A minőségi dugóhúzók egy része rendelkezik beépített fóliavágóval, így nem lesz szükség külön kellékre. Akinek még nincsen ilyen borászati kiegészítője, annak akár be is szerezhetünk egyet ajándékba.

Ezt követően a felszolgálás előtt a palack száját meg kell törölni egy kendővel, majd jöhet a dugó megszagolása, hiszen már ez is utalhat arra, hogy a bor hibás. Ebben az esetben diszkréten megkóstolják az italt, szükség esetén újat hoznak.c

A következő lépés a dekantálás

Az idős és üledékes borokat szükség szerint dekantálják. Egy speciális alakú edénybe, a dizájnos dekantáló kancsóba töltik a bort, mindezt úgy, hogy az üledék a helyén marad, még véletlenül sem kerül át a kancsóba vagy a pohárba.

Dekantálni nemcsak az üledékes, hanem a szellőztetésre szoruló borokat sem árt. Sokszor még a pezsgőt is dekantálják, hogy valamennyire veszítsen a szénsavtartalmából.

A felszolgálás lépéseinek fontossága

Először a rendelő személy poharába kerül egy kicsi kóstolásra, amit aztán ő elbírál, hogy felszolgálható-e vagy sem. A pincér vagy a sommelier ilyenkor diszkréten várakozik, akár több percet is. A rendelő személy bólintással engedélyezi a bor töltését a többiek számára. Kisebb társaság esetén először a díszvendég kap belőle, majd az idősebb hölgyek, fiatalabb nők, idősebb urak, végül a fiatalabb férfiak. 

A töltést mindig az adott személy széke mögül, jobb kézzel, jobb oldalról kell elvégezni. A felszolgáló mindig ügyel arra, hogy a címke látható legyen a vendégek számára. Ehhez úgy fogják meg az üveg testét, hogy a mutatóujj az üveg szája felé mutatva simul rá a palackra.