A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

A legérdekesebb trendek és tények a vendéglátó szektorban

2022.10.12 10:00
A legérdekesebb trendek és tények a vendéglátó szektorban

Minden évben jelennek meg érdekes trendek a HORECA vendéglátásban. Hazánkban több mint 400 ezer ember dolgozik ebben a szektorban, ráadásul a GDP nagyjából 9%-a származik innen. Éppen ezért sokakat érint egy-egy apró változás, egy újabb trend, ami megjelenik az idegenforgalomban és a vendéglátásban. Ebben a cikkben részletesebben kifejtjük, hogy mi a helyzet mostanában. 

A legfrissebb trendek és tények

2022-ben a háztartások nagymértékben spórolnak, de nincs ez másként a HORECA szektorban sem. A válság miatt az éttermek, a hotelek, a szállodák, a szórakoztatóipar küzd a fennmaradásért, így sokak bezárásra kényszerültek. Szerencsére viszont bőven vannak olyan régóta működő egységek, amelyek képesek átvészelni ezt az időszakot. 

Úgy tűnik, hogy a magyarok sajnos jóval kevesebbet járnak már étterembe, hiszen közel 45%-uk maximum havonta jut el ilyen helyre. Viszont még mindig népszerű a magyar konyha, a hazai borfogyasztás, a különféle koktélok és alkoholos italok. Bőven akadnak még olyan emberek, akik megtehetik, hogy szórakozásra költsenek, így a HORECA vendéglátó szektor őket próbálja meg elérni. 

Az étteremválasztás három fő szempontja azonban talán kicsit átalakult. Manapság már ügyelnek a konyha jellegére, a megfizethetőségre és különösen a könnyű megközelíthetőségre. A fogyasztók igényeit befolyásoló új attitűdök tehát növelték a felelősségérzetet, az etikus fogyasztási arányt, illetve egy ideje kerülik az igen drága alapanyagokat. 

Mi a helyzet a fejlesztésekkel?

Természetesen nemcsak a vásárlók és a fogyasztók igényei változtak. A HORECA szektor is igyekszik lépést tartani és fejlődni, bár valamelyest lassabban tudják mindezt megtenni. Persze apróbb dolgokat, mint bárkellékek, koktél szettek, illetve gyorshűtő kancsók beszerzésére mindig lesz pénz, nagyobb beruházásokat nem most végeznek el. Néha viszont muszáj lecserélni az egyes boros, sörös, illetve pezsgős kellékeket, hiszen ezek idővel tönkre mennek és nem lehet velük dolgozni és felszolgálni. 

Az egykoron még vendégektől nyüzsgő nagyvárosi éttermeknek ma már csak egy része maradt fenn. Sokan áttértek az onlin rendelési platformokra, hiszen nagy lett az igény az effajta étel vásárlásra. A futárszolgálatok helyett azonban sokan a bringával dolgozókat veszik fel, hiszen nekik jóval kevesebbet kell fizetniük. A HORECA szektor tehát már nem ugyanúgy működik mint korábban, sőt, szinte teljes mértékben megváltozott az iparág működése. Ez viszont nem akkor hátrány, hiszen valljuk be, sokkal több lehetőségünk van menüt rendelni otthonra vagy a munkahelyre. 

Emellett sokan áttértek a tudatos fogyasztásra, nagy népszerűségnek örvend a vegán konyha, a helyi termelőktől származó ételek. A minőségi alapanyagokra való igényt az éttermek is felismerték, így az étlapon bőven akad zöldséges, illetve húsmentes fogás.

Ha Ön is úgy gondolja, hogy ideje lenne lecserélni a régi eszközöket, nem túl nagy költséggel újdonságot vinni az étterem működésébe, válasszon a logózott termékeink közül. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy egységesebb és modernebb képet adjon a vendégek számára.