A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Borkultúra Magyarországon

2022.05.04 10:00
Borkultúra Magyarországon

A hazai bor hozzátartozik a magyar nemzet arculatához, hiszen minősége megbecsült helyet biztosít nekünk az egész világon. A borkultúránkba beletartozik többek között az ital értékének a védelme, a hírnevének az ápolása, illetve a népszerűsítése egyaránt. Magyarország tradicionális bortermelő országnak számít, hiszen tulajdonképpen hazánk egész területe bortermő terület. A 22 borvidék a kellemes klímának és a kiváló minőségű talajnak köszönhető, ami miatt változatos szőlőfajtákat tudunk megtermelni.  

Lássuk, hogy mit érdemes tudni a hazai borkultúráról!

Borvidékek Magyarországon 

Talán mondani sem kell, hogy itthon hatalmas népszerűségnek örvend a falusi és a borturizmus, akadnak olyan vidékek, amelyeknek a gazdaságát jelentős mértékben meghatározza ez az ágazat. Legyen szó a Balatonról, a szekszárdi területről, vagy éppen Tokajról egyaránt, ezeken a borvidékeken bőven találni bormúzeumokat, amelyek őrzik Magyarország borkultúrájának írásos, illetve tárgyi emlékeit. A legtöbb helyen olyan változatokat mutatnak be, amelyekkel ma már nem találkozhatunk a boltok polcain, hiszen viszonylag régi évjáratúak.

Hazánk azon kevés országok közé sorolható, ahol mondhatni bármilyen klasszikus borfajtával találkozni lehet. A fehér változatoktól kezdve, a testes vörösön át, egészen a sokak által kedvelt rozéig, szinte bármelyik típust megkóstolhatjuk. Nem véletlen terjedt el tehát itthon a minőségi borfogyasztás, hiszen az ital összehozza a társaságot, kellemes hangulatot generál, nem utolsó sorban pedig élménnyel gazdagítja az embereket.  

Változások a hazai borkészítésben 

A magyar bor forgalmazása, legyen szó külföldről vagy belföldről, szerves részét képezi a falusi, illetve a borturizmusnak egyaránt. Napjainkban több százezer gazdának, illetve azok családtagjainak biztosít folyamatos megélhetést. Sajnos azonban a 20. század második felében történt korszerűsítés miatt, eltűntek a hagyományos módszerek és eljárások, amikkel ma már szinte csak a múzeumokban találkozhatunk. Szerencsére azonban a skanzenek és a néprajzi helyszínek még mindig őrzik a korábbi borkészítés történelmét.  

Alkoholfogyasztás hazánkban 

A magyar nép már a kezdetektől fogva víz nélkül, teljesen tisztán issza a bort. Ez azért is érdekes, mert sok nemzet vízzel, tengervízzel keverve fogyasztja a párlatot. A fröccs igazából nem itthonról ered, a borászok is elmondják, hogy amelyik bor nem iható víz nélkül, akkor azzal nem is érdemes foglalkozni. Az ital tehát mindig tisztán kerül a borospohárba, aki pedig üdítő változatra vágyik, annak érdemes inkább egy kellemes rozét választania, esetleg egy reduktív fehérbort, amelyek tökéletes megoldások lehetnek a karakteres alkoholt nem kedvelők számára.  

A mai borfogyasztás 

A minőségi alkohol fogyasztása cseppet sem káros az egészségre, legalábbis a megfelelő mennyiségben. A koktélozás, a sörözés, illetve a borozás, mind szerves részét képezi a mindennapjainknak. Azonban nagyon nem mindegy, hogy egy saját házi változatot, egy üzletben kapható prémium palackot, vagy pedig egy gyengébb és olcsóbb verziót viszünk be a szervezetünkbe.

Egy-egy egy pohár vörösbor a vacsorához, esetleg egy finom rozé tökéletes választás lehet egy hosszú nap lezárásának. Ehhez szükség lesz egy igazán elegáns borkiöntőre, aminek köszönhetően egy csepp ital sem veszik kárba. A felszolgáláshoz természetesen érdemes további boros kiegészítőket otthon tartani, mint például a vákuumdugók és pumpák, illetve a borhűtésre szolgáló konyhai kellékek.  

Előfordul persze, hogy nagyobb eseményeken, rendezvényeken, esküvőn, születésnapon, esetleg egy kerti partin kerül elő egy üveg minőségi Tokaji furmint. Bárhol találkozunk ízletes magyar borokkal, sose felejtsük el, hogy milyen hosszú időre nyúlik vissza a hazai italok történelme!