A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Ananász eredete, tárolás és fogyasztása

2023.04.12 10:00
Ananász eredete, tárolás és fogyasztása

Az ananászt gyakran fogyasztjuk konzerv formájában, ám ott problémát jelenthet a hozzáadott cukor mennyisége, ráadásul nem is olyan ízletes, mint a friss változat. A népszerű trópusi gyümölcs citromsárga húsát falatozhatjuk magában, de kiváló választás sült húsokhoz, édes koktélokhoz egyaránt. Mindegy, hogy milyen formában akarjuk megenni, mindenhogy sikerrel járunk. 

Ebben a cikkben az ananász eredetéről, tárolásáról, valamint a fogyasztásáról lesz szó. 

Milyen gyümölcs az ananász?

Az ananász egy tüskés, barna héjas édeskés, de mégis inkább fanyar ízű trópusi finomság. Maga a gyümölcs nem fán, hanem bokron terem, amely a broméliák családjába tartozik. Alacsony növény, maga a bokor is szúrós és merev, a leveli pedig lándzsaszerűek. Nagyon szereti a forró területeket, nem bírja a fagyokat, ezáltal kizárólag olyan helyen terem, ahol mindig nyár van. Itthon nagyon népszerű, termeszteni azonban nem lehet. Felhasználása sokoldalú és bár azt gondolnánk, hogy az ananász az ananász, nem csak egy fajtája létezik. Csak az Egyesül Államokban 6 fajtát jegyeztek fel eddig. 

Őshazája Paraguay, de honos még Közép- és Dél-Amerika legtöbb részén. Európába Kolumbusz hozta el hajón és mivel hatalmas volt rá a kereslet, így egyre több helyen kezdték el termeszteni, többek között Hawaiin, kubában, illetve a Fülöp-szigeteken és Floridában egyaránt. 

Az ananász felhasználása és tárolása

Az ananász már régóta népszerűnek számít, hiszen az indiánok is értékes gyümölcsnek tartották. Üdítő hatása miatt koktélokhoz, húsokhoz szoktuk felhasználni, emellett gyümölcssaláta is készülhet belőle. Egyes mediterrán alkoholgyártók likőrré és borrá szokták őrölni, így tényleg mindenben megtalálható. 

Nagy előnye, hogy hosszú ideig eltartható, akár egy hónapon át is jól bírja. Viszont ez nagyon sokban függ a származási helyétől, valamint az állagától egyaránt. Minél puhább és barnább, annál érettebb, érdemes tehát hűvösen helyen érlelni, főleg, ha nem akarjuk azonnal elfogyasztani. 

Mihez jó az ananász?

Az első dolog, amit már korábban is említettünk, az a koktél. Akár otthon is felhasználhatjuk, hiszen egy minőségi koktél szettel és egy ananászszeletelővel könnyedén varázsolhatunk magunknak frissítő italokat az asztalra. 

Utóbbi felhasználásával pedig kiváló gyümölcssaláták készülhetnek. Kerülhet hozzá eper, málna, alma, kivi, körte, dinnye, de tulajdonképpen nincsen olyan fajta, ami ne passzolna az ananászhoz. 

Kiváló megoldás továbbá sült húsok tetejére, amire jöhet egy kis sajt, mellé pedig rizs és valamilyen zöldség. Tökéletes nyári falatok, ha nem vágyunk túlzottan nehéz és zsíros ételekre. Készíthetjük grillezve is, hiszen sok esetben még köretnek is megállja a helyét. Az ananász tehát egy igen sokoldalú gyümölcs, amelyet bármelyik szupermarketben beszerezhetünk.