A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Mennyi ideig tárolható egy bontott palack bor?

2023.03.15 10:00
Mennyi ideig tárolható egy bontott palack bor?

Nem tudja, hogy meddig tárolhat egy felbontott bort? Nehéz eldönteni, hogy mennyi ideig őrzi meg a frissességét, bár az is tény, hogy egy jó borászati eszközzel könnyen kitolhatja ezt az időt. Ehhez nem lesz szüksége másra, mint egy vákuumpumpára és vákuumdugóra, esetleg egy szettben kapható változatra, amelynek köszönhetően akár további 10 napig zamatos marad a palackban található ital. 

Lássuk, hogy mire érdemes ügyelni a felbontott borok tárolása esetén!

Így tartható hosszú ideig frissen a bort!

Számtalan szabály létezik arra, hogyan érdemes bort választani, azt tárolni, valamint fogyasztani. Más kérdés, hogy az információ rengetegben nagyon könnyen el lehet veszni. Általános tévhit, hogy egy bort még aznap meg kell inni, amikor azt felbontottuk. Pár minőségi borászati eszközzel ugyanis akár további 10 napig is ugyanolyan zamatos marad a palackban található ital. 

Az valóban igaz, hogy a bor azonnal oxidálódni kezd, amint eltávolítjuk belőle a dugót. Ez azonban közel sem elég indok arra, hogy a maradékot kiöntsük vagy csak azért elfogyasszuk, mert kötelező. Az értékes nedű amúgy sem olcsó, egy cseppje sem mehet a lefolyóba. Egyesek úgy gondolják, hogy a felbontott bor még több napig iható marad, de csak akkor, ha azt helyesen tároljuk. 

Erre figyeljen, ha felbontotta a borosüveget!

Amint kinyit egy palackot, hogy megigyon belőle 1-2 decivel, próbálja meg a dugó épségét megőrizni. Nem véletlen használnak parafát, hiszen ez évszázadok óta fontos részét képezi a borkészítési folyamatnak. Anélkül tartható frissen az üveg tartalma, hogy azt teljesen elzárnánk a levegőtől. Egy kevés oxigénre ugyanis szüksége van az italnak, hiszen az jobban kihozza az ízeket. A túl sok levegő viszont fanyar zamatot eredményez, így az ízvilág már közel sem lesz annyira kellemes. 

Amint töltött magának, nyomja vissza a dugót a helyére, hogy az alkoholt ne érje több oxigén a kelleténél. Előfordulhat persze, hogy a dugó sérül, ilyenkor remek megoldás a vákuumpumpa és a vákuumdugó, aminek segítségével további tíz napig őrizheti meg a bor frissességét.

Borászati eszközök, amivel zamatosan tarthatja a palack tartalmát!

A boros prémium szett a legjobb választás, ha kezdő borozó, vagy szeretne otthon tartani valamit, amivel pillanatok alatt zárhatja le a palackot. Nélkülözhetetlen és már-már alapvető kiegészítőnek számít a boros szett, amely tökéletes meglepetésnek is, hiszen a szállítás különleges design díszdobozban történik. A csomag tartalma gondoskodik arról, hogy a borfogyasztás élménye tökéletes legyen. Találhat benne egy fekete elegant dugóhúzót, egy borhűtő mandzsettát, valamint egy vákuumpumpát és kiöntőt egyaránt.

Választhat természetesen külön kapható többféle színben beszerezhető vákuumpumpát és dugót egyaránt. Amennyiben sok bort fogyasztanak otthon, vendéglátásban dolgozik, akkor jó döntés lehet egy 6 darabos szett, hogy minden palackra jusson vákuumdugó. 

Meddig áll el a hűtőben a vákuumdugó segítségével?

Amennyiben a felbontott bor a hűtőbe kerül, azzal az italra nézve gátat szabhat a káros hatásoknak. Ez főként a fényre és a hőre igaz. Bár egy jó vákuumpumpa szettel lezárva az ital akár a pulton is pihenhet. A legtöbb vörös- és fehérbor 2-5 napig áll el a hűtőben, amit a légmentesen záródó vákuumdugóval könnyen kitolhat akár 10 napra is. A habzóborok viszont kicsit kevesebb ideig bírják, így érdemes azokkal óvatosabban bánni. 

A palack tartalmának frissességéről könnyedén meggyőződhet, ha megkóstolja. Az oxidált bornak nem túlzottan kellemes és friss az íze, bár az is tény, hogy semmi baj nem származhat abból, ha véletlenül ilyet fogyaszt. Ha viszont a párlat barna színű, esetleg ecetes a szaga, akkor jobb azt inkább kiönteni, ez ugyanis nagy valószínűséggel tönkrement.

A borosüveg lezárása a borászok utolsó feladata, hiszen ezzel bocsájtják útnak a palackot, ez őrzi meg az ital zamatát hosszú távon. De vajon mi van akkor, ha az üveget már megvettük, felbontottuk, de nem sikerült egyszerre elfogyasztani? Ebben a cikkben megmutatjuk a legkeresettebb borzárókat, amelyekkel sokkal könnyebbé válik bor tárolása.