A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Minden, amire egy borászatban szükség van

2022.09.14 10:00
Minden, amire egy borászatban szükség van

Egy ízletes bor társasága mindig exclusive időtöltést biztosít az emberek számára. A legtöbben nemcsak otthon fogyasztanak szívesen alkoholos párlatot, hiszen sokan eljárnak borászatokba, ahol különféle italokat kóstolhatnak meg. Ezekben a borászatokban azonban nem feltétlenül kizárólag ezeken van a hangsúly, hiszen számos eszköz segíti a szakembereket a felszolgálás során. Amennyiben borászata van, ezeket a borász kellékeket mindenképpen szerezze be!

Mire van szükség egy borászatban?

Mondhatnánk, hogy elegendő, ha rendelkezésre áll jó pár ízletes és zamatos bor, azonban mindez mit sem ér, ha a vendéglátóhely nem képes ezeket ízlésesen felszolgálni. Egy új borászatnál lehetnek hiányosságok, de sok esetben egy régebbi helyeken sem található meg minden fontos borász kellék. Az alábbi eszközöket mindenképpen érdemes kéznél tartani, ha vendégeket fogadna.

Dugóhúzó

Az első és legfontosabb a minőségi dugóhúzó, hiszen enélkül lehetetlen felkínálni az adott italt. Egy strapabíró boros kiegészítő segítségére lehet abban, hogy pillanatok alatt, erőkifejtés nélkül nyissa fel a palackot, amit aztán már csak ki kell töltenie. Bár kevésbé tűnik létfontosságúnak, gondoljon bele, hogy mennyire kellemetlen, ha eltörik az előző darab és nem tudja felbontani az üveget. Ennek hiányában lássuk be, egyetlen borozás sem kezdődhet el. A praktikus és egyszerűen használható változat a régi hagyományos társakkal szemben sokkal jobban bírják majd a napi használatot, így nem kell hosszú perceket töltenie azzal, hogy kinyissa a bort. 

Borhűtő mandzsetta

Szintén létfontosságú boros kellék a borhűtő mandzsetta, amelynek köszönhetően akár 15 perc alatt hűtheti le a felszolgálni kívánt palackot. Érdemes a borászatban többet tartani belőle kéznél, így egészen addig hűvősen tarthatja az italt, amíg az teljesen el nem fogy. Egy borkóstolón minimum 3 fajta kerül az asztalra és a poharakba, így nem elegendő belőle egyetlen egy darab. Nem érdemes ezen spórolni, hiszen amellett, hogy praktikus megoldás, igen elegáns is, hiszen a mandzsetták többféle színben és kivitelben kaphatóak. 

A megfelelő hőmérséklet kifejezetten fontos a borok szerelmesei számára, hiszen csak így élvezhető ki az alkoholból minden egyes zamat. Senki se akarja az utolsó kortyot már melegen elfogyasztani, emiatt is fontos, hogy mindig legyen kéznél egy-egy ilyen borhűtő eszköz. 

Tároló kiegészítők

Ami még fontos lehet, az a borok tárolása. Itt nem azt a kérdést fejtegetjük, hogy hűtőszekrényben vagy a pincében kell azt tartani, hanem a felbontott párlatok ízének megőrzését. A legjobb megoldás a vákuumpumpa és a hozzá kapható vákuumdugó, hiszen ezek segítségével akár további tíz napig tárolhatja megfelelően a palackot. A pumpával ki kell szívni az üvegből a felesleges levegőt, majd pedig a dugót alkalmazva, légmentesen zárhatja le azt. Ezáltal a bor nem oxidálódik, sokkal tovább fogyasztható marad. 

Egy borászatban ez azért is különösen fontos, hiszen az egyes borkóstolókon nem feltétlenül fogy el mindig egy egész üveggel belőle. Viszont ahhoz, hogy a maradék ne a lefolyóban landoljon, megfelelően kell tárolni azt. Az említett vákuumos megoldás azonban kiváló választásnak bizonyul.

Borkiöntés és levegőztetés

Belegondolt már abba, hogy milyen módszerrel tudná még elegánsabban és tisztábban felszolgálni az italokat? Jó hírünk van, hiszen a Vacu Vin boros kellékei között megtalálhatóak a borkiöntéshez és levegőztetéshez szükséges eszközök. Mivel az üvegben található finomság minden cseppje aranyat ér, így tökéletes kiegészítő egy borkiöntő, aminek köszönhetően egy kicsit sem fog kifolyni vagy az asztalterítőn landolni az ital. 

A másik igen praktikus gyártmány a borlevegőztető, amivel látványosabban és esztétikusabban szabadíthat fel minden egyes zamatot. Ne habozzon tehát minden fontos borász kelléket beszerezni, hiszen ezzel további vendégeket csalogathat a borászatába.