A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Ezeket a borokat ne hagyja ki ősszel!

2023.09.06 10:00
Ezeket a borokat ne hagyja ki ősszel!

Hivatalosan is megkezdődött a testesebb borok szezonja. Ahogy beköszönt a hideg, előkerülhetnek a minőségi borok, amelyek a lakás melegéből is jól csúsznak, nem csak a szabad levegőn. Miután tehát megsirattuk a nyarat, a jeges fröccsöket, a jégkrémeket és a hideg fehér- és rozéborokat, gondoljunk csak bele, hogy mennyire jó érzés a friss borokat fogyasztani az őszi időszakban. Ezekben a hónapokban újra megjön az ember kedve, hogy tartalmas fehér- vagy vörösborokat igyon. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miket nem érdemes kihagyni. 

Borozás ősszel

Ősszel sem kell lemondani a kedvenc rozéfröccsünkről, hiszen a tapasztalatok azt támasztják alá, hogy ilyenkor előszeretettel nyúlunk hozzá a tradicionális eljárással készült italokhoz, a hordóban érlelt fehérborokhoz és a vörösek polcai felé. Ahhoz azonban, hogy mindent megkóstolhassunk, esetleg szükség esetén tárolni tudjuk a maradékot vákuumpumpát és vákuumdugót kell beszereznünk, hiszen így akár további tíz napig frissen tarthatjuk a palackban tárolt italt. A boros eszközök tehát nagy segítséget nyújthatnak akkor, ha csak pár családtag gyűlik össze az este folyamán és a 2-3 fajta bor végül nem fogy el. 

Hozzá kell tenni, hogy nemcsak a hidegebb esték, a kardigánok és a sálka, valamint a bokacipők hozzák meg az őszi hangulatot. A szezonális fogások a tradicionális eljárással készült borokat kívánják, hiszen ahogy az étkezésünk, úgy az italfogyasztási kedvünk is megváltozik a szeptembertől kezdődő időszakra.

Melyek a legfinomabb őszi borok?

Ilyenkor gyakran kerülnek elő a balatoni vidékről származó italok, mint a furmint, a rajnai rizling, vagy éppen ezek házasítása. Gyakori vendég továbbá a chardonnay, ami tulajdonképpen klasszikus választás ebben az időszakban. A csavart az adja, hogy vannak olyan változatai, amelyek kevésbé ismertek, ámde annál jobb borvidékről származnak. A nagy múltú területeken, pincészetekben kiváló alkoholokat szerezhetünk be, amelyek a korán sötétedő hétköznap estékhez illenek, amit az ember szívesen dobna fel egy kicsit. 

Nincs is jobb választás a vacsora mellé, mint egy intenzíven gyümölcsös bor körtés, barackos ízekkel vegyítve, a kerek savak mellé a magasabb alkohol pedig jelentősen átmelegít. Ehhez remek vacsora egy tál tejszínes-gombás tészta, esetleg egy sült zöldséges, vagy éppen egy csirkés szendvics. A 2017-es Pannonhalmi Chardonnay pedig garantáltan megkoronázza az estét.

Az utolsó lecsózáshoz is találtunk egy megfelelő italt. Akit kicsit is érdekel a bor és az ételek párosítása, kedveli a lecsőt, annak meg kell kóstolnia a Kadarka Sillert, ami várhatóan egy klasszikus bor-étel párt alkot majd nekünk. Ebben a változatban megvan minden, ami a fajtára jellemző, tehát fűszeres karakterrel, szamócás és cseresznyés jelleggel, valamint piros bogyós gyümölcsösséggel rendelkezik.

A legfinomabb borok ősszel tehát a testesebb fehérek és vörösek, amelyek között kétségkívül kiemelkedik a Kadarka Siller, valamint a Pannonhalmi Chardonnay. Előbbit lecsóhoz, utóbbit pedig a tipikus őszi gombás ételekhez ajánlott fogyasztani.