A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

4 fontos illemszabály, amit tudni érdemes a borozással kapcsolatban

Borászati kellékek
Szűrés törlése
2023.01.04 10:00
4 fontos illemszabály, amit tudni érdemes a borozással kapcsolatban

Amikor borfogyasztásra kerül sor, akkor mindenképpen fontos, hogy élvezzük a finomabbnál finomabb borokat. Ha mindezt egyedül tesszük, akkor ránk van bízva, hogy mit és hogyan csinálunk, társaságban viszont van egy-két illemszabály, amit nem árt betartani. 

Ebben a cikkben ezek közül osztunk meg párat. 

Minőségi eszközök használata

A borfogyasztás már önmagában egy élmény, de csak akkor lehet minden tökéletes, ha olyan borászati kellékekkel történik a felszolgálás, amelyek már önmagukban is jól festenek. Egy diszkrét bornyitó, egy mutatós dekantáló kancsó minden alkalommal jól jöhet, hogy az italozás tényleg minőségi legyen. 

1. szabály: Előkóstolás

Amennyiben társasággal megyünk étterembe és ott rendelünk bort, majd a pincér kihozza és egy kicsit bemutatja azt, a kinyitást követően mindig ellenőrzi, hogy az jó-e. Dugós típus esetén megszagolja azt, hiszen már a parafa szagából tudni lehet, hogy felszolgálhatja-e. Ha az valami miatt nincsen rendben, akkor egy kis kóstolást követően másikat kapunk.

Ugyanezt érdemes otthon is megtenni a vendégek számára. Mielőtt bárki poharába kerülne az italból, győződjünk meg róla, hogy a bor megfelel-e arra, hogy a társaság igyon belőle. Előfordulhat ugyanis, hogy valamilyen oknál fogva a palackot nem megfelelően tárolták, így esetleg megromlott vagy már nem annyira zamatos. 

Minden rendben vele? Akkor egy kis kóstolót követően mindenkinek tölthetünk, aki ebből a típusból kért. A rendelőknek fejbólintással érdemes jelezni, hogy elfogadják-e a bort, vagy sem. Otthoni körülmények között ugyanúgy ajánlott előkóstolást végezni, így kiküszöbölhetőek az esetleges kellemetlenségek. 

2. szabály: Csakis megfelelő pohár jöhet szóba

Ugye az mindenkinek világos, hogy melyik italt milyen pohárból illik fogyasztani? Most azért egy kicsit azért felelevenítjük az eddigi ismereteket. Egyrészt a borospoharak mindig öblösek, mindig hosszú száruk van, valamint az aljukon egy talp található. A vörösbor esetében a pohárnak nagy szája, öblösebb kinézete van, a fehérbor kapcsán pedig kizárólag a keskeny és kevésbé öblös poharak jöhetnek szóba.

3. szabály: Figyeljünk a felszolgálásra!

Egy étteremben a vendég bólintással fogadja el a bort. Ebben az esetben mindig az idősebb, majd pedig a fiatalabb hölgyek kapnak először italt. Ezt követően ugyanebben a sorrendben következnek az urak is. Nagy társaság esetén a rendelőtől jobbra kezdik meg kitölteni az italt, lehetőleg végig egy irányban haladva, többségében jobbra szolgálják ki a rendelőket. 

Otthon érdemes ugyanígy tenni, így a rokonok és a barátok úgy érezhetik magukat, mintha egy borkóstolón vennének részt. Mindig a vendégek széke mögül, jobb kézzel, jobbról töltünk. Közben figyelni kell, hogy a címke állandóan látható legyen.

Öntéskor a palack alját kell fogni úgy, hogy az véletlenül se ütődjön hozzá a pohárhoz. Fontos, hogy kerüljük a csepegtetést, hiszen a fehér terítőről amúgy is nehezen mosható ki a színes vörösbor. Amennyiben nem vagyunk biztosak magunkban, használjunk valamilyen borkiöntőt, ami mindezt megakadályozza. 

4. szabály: Fontos a megfelelő koccintás

Koccintani sok esetben lehet, viszont sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan illik ezt megtenni. Elsőre talán furcsának tűnhet, hiszen ki ne tudna koccintani? Egyáltalán nem egy bonyolult dolog. Amennyiben el akarjuk kerülni a kínos helyzeteket, akkor a pohárnak mindig a szárát vagy a talpát érdemes megfogni. Mindig a pohár középső részét koccintsuk össze, ahol a legnagyobb az átmérő, így garantált a csilingelő hang és nem kell aggódni a törés miatt sem.