A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

A gyümölcssaláta készítésének titkai

2022.05.11 10:00
A gyümölcssaláta készítésének titkai

A téli időszak végeztével bizony háttérbe szorulnak a nehezebb ételek, így egy ideig biztosan nem készül töltött káposzta, krémes és kelt sütemény, krumplis tészta, illetve babfőzelék. Ezek helyét átveszik a sokkal könnyebben emészthető fogások, édességek és finomságok. A tavaszi időszaktól már egyre több friss gyümölcs kerül az asztalokra, így a legtöbb családnál sokszor előfordul egy-egy frissítő gyümölcssaláta. Azonban nem egyszerű olyan készíteni, ami garantáltan elnyeri a társaság ízlését. 

Hoztunk pár tippet, aminek köszönhetően sokkal finomabb és élvezetesebb lesz ez az alakbarát nassolnivaló.  

A gyümölcssaláta készítésének legfontosabb szabályai 

Talán az egyik leglényegesebb, hogy a lehető legtöbb friss gyümölcs kerüljön bele. Nyugodtan használható ananász, barack, alma, banán, narancs, cseresznye, dinnye, bármi, ami szezonális és kedvező áron szerezhető be. Kerülendőek azonban a konzervek, ezek csak akkor kerüljenek terítékre, ha tényleg nincs más megoldás. 

Az előbb említett trópusi gyümölcshöz pedig érdemes használatba venni egy prémium ananászszeletelőt, ugyanis a pucolás és a szeletelés gondot okozhat. Sokkal hatékonyabb és gyorsabb művelet lesz egy ilyen minőségi konyhai kiegészítővel.  

A citrusféléket mindenképpen meg kell szabadítani a héjuktól, a mandarint és a narancsot pedig az erektől is, hiszen ezek sok esetben keserűvé tehetik az egész salátát. Macerásnak tűnhet, amely sok időt vesz igénybe, azonban sokkal élvezetesebb lesz egy olyan gyümölcssaláta, amibe kizárólag gondosan válogatott és előkészített alapanyagok kerülnek. Megoldást jelenthet problémára a Vacu Vin gyümölcshámozó szett, amellyel eper, narancs, sárgadinnye és ananász pucolható meg és szeletelhető fel.  

A gyümölcssaláta összeállítása 

Ami pedig az elkészítést illeti, fontos szempont, hogy az eredmény tökéletes legyen, hogy a salátát ne keverjük össze túl sokszor. Ebben az esetben ugyanis túlzottan összetörnek a gyümölcsök és egy pépes állagot kapunk. Ehelyett sokkal jobb megoldás a rétegezés, amihez csak bele kell kanalazni a tálba a gyümölcsöket, mindezt pedig úgy érdemes megtenni, hogy mindenhova jusson, így egyáltalán nem lesz szükség kevergetésre. 

A rétegezés során extra tipp lehet, hogy mindig ügyeljünk a sorrendre, tehát egy savanyú után mindig egy édesebb fajta jöjjön. Például a grapefruitra nyugodtan kanalazható a banán, esetleg a barack, amit ismét egy citrus kövessen. Ha pedig még extrábbra salátára van szükség, akkor pedig a színekkel is lehet játszadozni, de ez már csak esztétikai szempont.  

Amennyiben pedig fagyasztott gyümölcs kerülne bele, fontos, hogy az ne legyen előre kiolvasztva. Sokkal ízletesebb lesz az egész, ha a több finomság mellett olvad ki az adott fajta, így még az ízesítésről sem kell gondoskodni. Ha mégis szükség lenne egy kis folyadékra és édesítésre, akkor jöhet bele egy kis narancslé, esetleg almalé, amik nem túl aromásak, így nem rontják el az ízvilágot. Fontos azonban, hogy az italból mindenhova jusson, így nem válik lottyadttá az egész saláta, ráadásul így nem is barnulnak majd be a felszeletelt gyümölcsök.  

Hogyan érdemes felszolgálni? 

A gyümölcssaláta általában nyáron kerül terítékre, kerti partikon, születésnapi zsúrokon, így érdemes úgy készíteni, hogy az azonnal fogyasztható legyen. Amennyiben túl meleg lenne a szabadban és jó lenne hidegen tartani, abban az esetben szóba jöhet a hűtőtálcás tárolónk, amelyben garantáltan hosszú ideig friss és élvezhető marad a saláta.  

Érdemes továbbá kisebb tálakat tenni az asztalra, amibe mindenki szedhet magának a salátából. Egy aprócska snack jelölővel pedig könnyedén el is lehet fogyasztani azt. Ha pedig mégsem bír vele egyszerre az ember, akkor a figuráknak köszönhetően könnyedén megjegyezhető, hogy melyik edény kié.