A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Mi a dekantálás és mikor érdemes alkalmazni?

2023.03.29 10:00
Mi a dekantálás és mikor érdemes alkalmazni?

A dekantálás a borfogyasztás egyik különleges része, amire a legtöbb esetben a vörösek kapcsán van szükség, néha azonban a fehér boroknál is előkerül. A dekantálás hossza igen sok dologtól függ, hiszen akad, amikor tilos megtenni, de van, hogy kétszer is szükség van rá. 

Ebben a dekantálásról és arról számolunk be, hogy mikor és hogyan érdemes alkalmazni. 

Mi a dekantálás?

A dologgal kapcsolatban igen sok tévhit van az emberekben. Ez azért gond, mert ha egy olyan italt dekantálunk, ami esetében ezt nem szabadott volna megtenni, akkor a művelet teljesen feleslegessé válik, ráadásul még árthatunk is az ital számára. Rosszabb esetben ugyanis teljesen tönkretehetjük vele a bort, vele együtt pedig az egész élményt.

A dekantálás során áttöltjük a bort úgy, hogy az üvegben tartjuk magát a borban keletkező üledéket. Ez tehát nem kerül a dekantáló kancsóba, így természetesen a pohárba se, nem kell azt meginni. Célja a bor szellőztetése, amire több szempontból is szükség van. Az egyik, hogy az etanol, ami az ismert alkoholillatot adja, az oxigénnel együtt távozik. Másrészt pedig záptojás szagú szulfitok eltávolítása, amik ma már szinte minden borban megtalálhatóak. 

Emellett szükség van rá, hogy a bor hőmérséklete megfelelő legyen. Itt nemcsak a melegítésre gondolunk, hiszen ma már kaphatóak olyan dekantálók, amikben jeget is tárolhatunk, így hűthetjük le a palackot. 

A dekantálás folyamata

Mindenképpen olyan dekantáló kancsót vegyünk, amiben az ital a lehető legnagyobb részben keveredik a levegővel. A prémium borászati eszközök üvegből készülnek, igen jellegzetes a kialakításuk. Általában hosszú a nyakuk és hasas a testük, nemcsak hasznosak tehát, hanem mutatósak is. 

A lényeg ugyanaz, hogy az italt átnyomjuk egy tölcséren, miközben a túlnyomás alatt lévő bor összetalálkozik az oxigénnel. Mindig ügyeljünk arra, hogy az üveg falára töltsük a bort, hogy amíg lekerül az edény aljára, addig is sokáig érintkezzen a levegővel. Az idősebb borok mindegyike tartalmaz üledéket, így ezeknél sose öntsük ki az utolsó cseppet is, mindig hagyjuk az alján egy kevés italt.

Mit szabad dekantálni?

A fiatal, valamint tanninban gazdag, struktúrált vörösborokat mindig érdemes. Ilyen a cabernet, a syrah, valamint a sangiovese is. Minél szikárabb és frissebb a bor, annál korábban fel kell bontani, mielőtt azt megisszuk. 

Dekantálni szükséges az idős vörösborokat is, ahol az üledék mindig a palack alján köt ki. Bortól függ, de a dekantálás ideje itt 2-3 órától egészen 18-20 óráig is eltarthat. Fontos, hogy a kancsóba töltött bort maximum 24 órán belül fogyasszuk el. 

A dekantáló kancsók típusai

Amennyiben úgy dönt, hogy szüksége van egy dekantáló kancsóra, újat szerezne be, különlegesebb változatra vágyik, akkor a design alátéttel ellátott modellünkben nem kell csalódnia. Ha szeretné, hogy a bor, amit felszolgál elegáns és különleges módon tudjon lélegezni, akkor válassza a minőségi kancsónkat, amely lehetővé teszi az Ön számára mindezt. A forgó terméknek hála a bor minden aromája felszabadul, ezáltal jobb ízélményt biztosít az ital számára. 

A prémium megjelenésről a kristályüveg kancsó, valamint a parafa alap felel. Ennek hála pedig bármilyen nagyobb eseményen, borkóstolón megállja a helyét. Válassza ajándékba, éttermébe, vendégfogadásra, hiszen kiváló meglepetés mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a gasztronómia iránt.