A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Bortrendek 2023-ban

Bor
Szűrés törlése
2023.02.08 10:00
Bortrendek 2023-ban

Az biztos, hogy az elmúlt évek kihívásokat hoztak a borászok számára is. Növekedett a borfogyasztás volumene, amely úgy tűnik, hogy nemcsak 2022-ben folytatódott tovább, hanem bizony 2023-ra is hasonlóak a kilátások. Ez azt jelenti, hogy ismét menő lett borokat inni, kóstolni, kiegészíteni vele az étkezéseket és szebbé tenni a mindennapokat.

Ebben a cikkben most a 2023-as bortrendeket, várható kedvenceket, népszerű borászati eszközöket mutatjuk be. 

 

Borfogyasztás az elmúlt években

Nemzetközi szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy a pandémia miatt sok ember nem engedhette meg magának a nagy kedvenceket, így a trendek kicsit átalakultak. Egyre többen kezdtek el otthon fogyasztani alkoholos italokat, hiszen nem volt lehetőségünk borászatokba menni és egy-egy borkóstolón részt venni. Ez azzal járt, hogy mindenki igyekezett beszerezni magának pár alapvető kelléket, borhűtőt, dugóhúzót, valamint boros szetteket annak érdekében, hogy otthoni körülmények között is élvezetes legyen a borfogyasztás. 

A fogyasztók kénytelenek voltak kreatívak és bevállalósak lenni, tehát nyitottabbá váltak a fogyasztott borokkal kapcsolatban. Ennek hatására egyre nagyobb népszerűségre tettek szert azok a termékkategóriák, amelyeket eddig kevesen ismertek. Sokan olyan italok után kezdtek el kutatni, amelyek az elmúlt pár évben nem igazán voltak keresettek. Ilyenek azokról az olasz vidékekről származó italok, mint a szicíliai Grillo vagy Perricone fajták, valamint a francia Saint-Chinian AOC. A nemzetközi piacon a Kanári-szigetek, valamint a Gamacha vörösborok iránt nőtt meg a kereslet.

Hogyan hatott a trendekre az elmúlt évek időjárása időjárás?

Az is tény, hogy az elmúlt évek szárazsága eléggé kedvezőtlenül hatott a borokra. A természeti károk miatt sok helyen rossz lett a termés, ezáltal a klasszikusok árai meredeken növekedtek, emiatt is történt az, hogy a fogyasztók az olcsóbb italok felé vették az irányt.

Bortrendek 2023-ban

Az egyik lényeges változás, hogy erősödik az innováció, a márkák egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fejlődésre, amit főként a piaci helyzet kényszerít rájuk. Az iparágban idén a várhatónál még több újdonságot fogunk látni annak érdekében, hogy a borászok a fiatalabb generációt is elérjék. Főként azért, mert a bor folyamatosan veszít a piaci részesedéséből a szeszes italok, valamint az alkoholmentes termékekkel szemben. A termelők tehát igyekeznek folyamatosan frissíteni a hozzáállásukat, így elérik, hogy a fiatalabb borfogyasztók elkezdjék kipróbálni ezeket a típusokat is. 

Emellett számíthatunk arra idén, hogy egyre népszerűbb lesz a természetes bor, vagyis a natural wine. Ezek olyan változatok, amelyek bio vagy biodinamikus művelésű szőlőből készülnek, amelyek semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak. Ezek a legtöbb esetben héjon áztatással, valamint szűretlenül készülnek, így még ízletesebbek és még különlegesebbek.

Rengeteg új ízélmény vár ránk tehát idén a borok világában, hiszen a borászoknak muszáj változtatni és újdonságokkal előrukkolni, hogy képesek legyenek lépést tartani a piac többi versenyzőjével. Elmondható ez a borászati kiegészítőkről is, amik irán valószínűleg még nagyobb lesz a kereslet, főleg azok körében, akik otthon is szívesen fogyasztanak alkoholos italokat.