A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Vendéglátás a XXI. században: fenntarthatóság és újítások

2023.12.27 10:00
Vendéglátás a XXI. században: fenntarthatóság és újítások

A világjárvány már a hátunk mögött, azonban a gazdasági válság még csak most kezdődött. Ismét kénytelenek vagyunk megbirkózni olyan tényezőkkel, amelyek magukba foglalják a szektor környezetre gyakorolt hatásait is. Elengedhetetlenné váltak a fejlesztések, az újítások, a technológiai újdonságok bevezetése a gasztronómiába és a vendéglátásba. A vállalkozások alkalmazkodó képessége kulcsfontosságúvá válik, hiszen csak a legerősebbek maradhatnak talpon.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy vajon hova tart a vendéglátás, mire számíthatunk a HORECA szektorban a jövőben.

Az iparág következő lépései

Egy új tanulmánynak köszönhetően betekintést nyerhetünk az új globális trendekbe, kiderül, hogy hova tart a vendéglátás. Ezek a dolgok nemcsak az üzemeltetőket, hanem bizony a fogyasztókat is értintik. A vállalatok figyelmét főként a túlélés köti le, arra koncentrálnak, hogy milyen formában alakítsák át az üzleti modelljeiket a mostani korlátozott lehetőségek miatt. A fogyasztói magatartás ugyanis mostanra jelentősen megváltozott, amihez elengedhetetlen a lehető leggyorsabban alkalmazkodni. 

Az emberek középpontba helyezték az étkezést, valamint a társasági alkalmakat. Új éttermi megoldásokat akarnak kipróbálni, új fogásokat kóstolni, egyedi szolgálatásokat igénybe venni. Mindezt azonban nagymértékben befolyásolja a vendégek gazdasági helyzete, valamint a fenntarthatóság. 

A fenntarthatóság fontossága

A mostani helyzet egy olyan trendet hozott elő, ami mind a két részleget érinti. Mivel a válság rádöbbentette a fogyasztókat az egészségtudatos életmódra, így az étkezéseikben is ezt az élményt keresik. Teljes mértékben a fenntartható koncepciókat helyezik előtérbe, olyan dolgokra vágynak, amik egészségesek, amik jót tesznek a szervezetük számára. 

Meghatározóvá vált a Farm to table, ahol kizárólag saját és friss gyümölcsökkel és zöldségekkel rendelkező éttermeket, vendéglátó helyeket keresnek maguknak. Fontos lett továbbá a rugalmas étkeztetési formátum, ami ötvözi a közösségi interakciót, az étkezést és persze a kényelmet. A HORECA szektor számára nem egyszerű ez az időszak, hiszen egyik fél sem ülhet a babérjain. 

Változtak a borfogyasztási szokások, sokkalta inkább a valódi és zamatos italokat keresik az emberek. Többet járnak borászatokba, ahol sommelier ismerteti az alkoholokat és szolgálja fel a számukra azt. Olyan pincészetekbe vágynak, ahol borhűtőkkel hűtik a palackot, ahol dekantálják a testes borokat, ahol a fogyasztás igazi élménnyé válik.

Vendéglátás fenntartható szolgáltatásokkal

Ma már vannak olyan co-working irodák, ahol italokat és ételeket fogyaszthatunk. Az ügyfelek óránként bérelhetnek asztalt, bárszéket, esetleg kanapét. Lehetőség van elszeparáltan dolgozni, de tevékenykedhetünk más emberekkel együtt is. Ennek köszönhetően tehát léteznek olyan élhető munkakörnyezetek az éttermen belül, ahol remekül párosítják a kínálatot az élvezetekkel. A vendéglátásban egyre inkább jellemző az árukapcsolás, legyen az kávé és sütemény, vagy éppen bor és snack.

Ahogy a fogyasztók befogadják ezeket az új étkezési koncepciókat, úgy figyelnek oda egyre jobban a környezetre gyakorolt hatásra. Mivel ma már egyre nagyobb az igény a fenntartható csomagolásra, étkezésre, italozásra, a HORECA szektornak egyre keményebben kell dolgoznia azon, hogy teljes mértékben kiiktassa a műanyagot, a környezetszennyező működést.