A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

A koktélkészítés legfontosabb eszközei

VV
2021.10.25 10:00
A koktélkészítés legfontosabb eszközei

Biztosan Ön is kóstolt már bárokban olyan ízletes koktélokat, amiknek elfogyasztása közben arra gondolt, hogy ezt szívesen elkészítené otthon is. Szerencsére manapság a kiváló minőségi barista kiegészítőknek köszönhetően mindezt könnyedén megvalósíthatja. Egy shakerrel, rétegező tölcsérrel, illetve muddler aprítóval Ön is pillanatok alatt gyárthat különleges italokat a konyhájában.

Ebben a cikkben részletesebben bemutatjuk a koktélkészítés alapjait és annak legfontosabb eszközeit.

Hogyan érdemes nekiállni?

Koktélt nemcsak szilveszterkor és nagyobb ünnepek alkalmával lehet fogyasztani. Persze biztosan Ön is úgy van vele, hogy a legfinomabb változatokat csak a bárokban tudja megkóstolni. Ha úgy érzi, itt az ideje belemerülni egy kicsit a koktélkészítés alapjaiba, akkor pár barista kiegészítővel mindezt könnyedén megteheti.

A kezdetekben azonban érdemes inkább csak a szűk családi kör, illetve kisebb baráti társaságok számára italokat felszolgálni. Ha őket már sikerült lenyűgöznie, akkor jöhet a következő lépés, amikor már bonyolultabb változatok kikeverését is elsajátítja. A végén pedig igazi kis házi baristaként gondol majd magára.

Mire van szükség egy minőségi koktél elkészítéséhez? 

Azzal biztosan tisztában van, hogy maga a folyamat nem bonyolult, viszont van pár olyan eszköz, amit mindenképpen meg kell vásárolnia annak érdekében, hogy bármilyen italt ki tudjon keverni. Az első és legfontosabb talán a Vacu Vin koktél készítő szettje, amely tartalmazza a legfontosabb kiegészítőket. A koktélos csomagban található egy tároló edény és pohár, egy csipesz, egy mérce és egy muddler nyomó egyaránt.

Emellett nem árt tartani otthon egy koktél rétegező tölcsért is, amelynek segítségével könnyebben adagolhatja ki a pontos hozzávalókat. A speciális kialakításnak és a szűrőnek köszönhetően, a tölcsért a pohárra téve, lelassítható a folyadék kijutása, így rendkívül esztétikus, vékony rétegeket hozhat létre. Ezzel bárkit könnyedén le tud majd nyűgözni, legyen szó a párjáról vagy különleges vendégekről.

Apropó látogatók, amennyiben ünnepségre hívná meg pár barátját, esetleg csak iszogatnának egy jót, akkor mindenképpen jó szolgálatot tehet egy Vacu Vin pohárjelölő. Ennek a minőségi kiegészítőnek köszönhetően, a vendégek felismerhetik a saját italukat. A tapadókoronggal rendelkező típus minden sima felületre könnyedén ráhelyezhető.

A további pohárjelölőket itt találja!

Milyen egyszerű koktélokat érdemes készíteni? 

A legismertebb és alap italok között van például a Bloody Mary, amely egy remek ellenszere a másnaposságnak. Kivel ne fordult volna már elő, hogy előző este kicsit többet ivott a kelleténél? Megoldásként az üveg koktél shakerben keverjen össze 4,5 cl vodkát, 9 cl paradicsomlevet, egy kis sót és borsot, illetve pár csepp citromlevet. Ehhez jöhet némi Tabasco szósz és néhány csepp Worcestershire egyaránt. A fűszeressége által tehát egy igazi kincs lehet, ha egyik reggel kicsit másnaposnak érzi magát. Amennyiben kísérletezne, dobjon hozzá citromfüvet, de egy kis torma is nagyon jól passzol ehhez a különleges koktélhoz.

A másik legismertebb, ámde rendkívül egyszerű változat a Cosmopolitan, amit szinte nincs ember, aki ne ismerne. Számos filmben, sorozatban és persze a bárokban is találkozhattunk már vele. A koktél alapanyagai közé tartozik többek között a vodka, a Cointreau, egy kis lime-lé és persze nem szabad kihagyni belőle az áfonyalevet sem. Előbbiből 4 cl-re, a különleges hozzávalóból 1,5 cl-re, míg a levekből 1,5 és 4 cl-re lesz szükség. Ezekhez nyugodtan használatba veheti a már említett muddler aprítót, amivel könnyedén összenyomhatja a lime levét. Ezeket egy minőségi barista kiegészítővel, az inox koktél shaker segítségével pillanatok alatt összerázhatja, majd töltheti is egy mutatós pohárba.

Ha pedig alkoholmentes változatra vágyik, akkor az Ön itala a Virgin Mojito lesz. A klasszikus recept természetesen szeszt is tartalmaz, ám készülhet az említett hozzávaló nélkül is. Szüksége lesz 7 cl szódára, ugyanennyi Sprite-ra, fél lime levére, két kiskanál nádcukorra és pár mentalevélre. Először a muddler aprítóval zúzza apróra a cukrot és a mentát, csak ez után öntsön mindent a shakerbe. Rázza jól össze, ezután pedig mehet a pohárba. Díszítéshez használhat pár levél mentát, illetve az ital hidegen tartásához jól jöhet pár hűtő fémkocka is. Ennek köszönhetően jó ideig hideg és friss marad ez a rendkívül különleges koktél.

Hogyan tálalhatja esztétikusan az italokat?

Ahhoz, hogy ízlésesen tudja felszolgálni a keverékeket, minden esetben szüksége lesz egy koktél rétegező tölcsérre. Ennek használatával egy csepp folyadék sem megy majd a pohár mellé. Ahhoz pedig, hogy az egyveleget rétegezni is tudja, nyugodtan használja a már említett tölcsért.

A koktél készítés további eszköze még a dupla italmérce, aminek két oldala van. Egyiken 15, a másikon pedig 30 ml hozzávalót lehet kimérni. Így jóval egyszerűbben adagolhatja bele a prémium minőségű koktél shakerbe az összetevőket, legyen szó lime levéről, vagy éppen egy kis vodkáról egyaránt. Amennyiben pedig vendégek számára szeretné esztétikusan felszolgálni az italokat, mindenképpen javasoljuk a 12 darabos party pohárjelölőt, csinos kis figurákkal ellátva.

Amennyiben pedig megtetszett Önnek az otthoni koktélkészítés és szívesen ásná magát mélyebbre a témában, akkor nyugodtan nézzen körbe az interneten. Manapság már számos oktató tananyagot és videót találhat, amik segítségével további sikerélményekben lehet része. Ne féljen kísérletezni, hiszen egy-egy különlegesebb hozzávalóval igazán egyedi keverékeket szolgálhat fel a család és a barátok számára.

Az összes Vacu Vin koktélkiegészítő itt található!