A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Borválasztási tanácsok a nyári forróság idejére

2023.07.26 10:00
Borválasztási tanácsok a nyári forróság idejére

Ahogy egyre melegebb van, úgy a levegő sem igazán mozdul meg, ezáltal az embernek olyan érzése van, mintha szépen lassan elolvadna. Ilyenkor nagyon jól tud esni egy jéghidegen gyöngyöző fröccs, ehhez azonban arra van szükség, hogy a felhasználni kívánt bor jó minőségű és ízvilágú legyen. Nyáron kevésbé kedveljük a testesebb változatokat, így ebben a cikkben olyan tippeket osztunk meg, amelyek remek megoldást jelentenek a nyári forróság idejére. 

Kerülje el a kellemetlen meglepetéseket. Válasszon körültekintően!

Így válasszon bort nyáron!

A 30-40 fokokban nagy figyelmet kell szentelni a hőmérsékletre. A bor ugyanis folyamatosan változik, anyagai kémiai átalakulásokon mennek keresztül, amelyek magas hőmérsékleten felgyorsulnak, ezáltal a palackban található alkohol gyorsabban öregszik. Itt azonban nemcsak arra kell ügyelni, hogy mi magunk tároljuk megfelelően, hiszen sokszor már a palackozás sem annyira steril, így a borban szinte azonnal elkezdenek szaporodni a mikroorganizmusok. Ezek hidegben inaktívak, melegben viszont felébrednek, a bor pedig kellemetlen ízű és zavaros kinézetű lesz. Ha felnyitás során habzik, pukkan vagy szisszen, akkor bele sem érdemes kóstolni. 

Bort kizárólag klimatizált üzletből szabad vásárolni, nagyjából 18-23 fok a megfelelő tartomány az italok számára. Jó megoldást jelenthet otthon, ha egy borhűtő segítségével tartja frissen a meleg nyári napokon. Ennek köszönhetően pedig bátran magával viheti a teraszra, így a bor még a nyáresti grillpartik során is rendelkezésre áll. 

Figyeljen a szállításra és a raktározásra

Utóbbi nehéz dolog, hiszen nem látunk bele minden üzlet és pincészet raktárába. Azonban, ha egy egyszerű teherautóban érkezik a bor, akkor bizony ki van téve a forróságnak, a hőingadozásnak, valamint a rázkódásnak, amelyek egyike sem tesz jót az ízének és az aromáknak. Ezért is nem  mindegy, hogy a bor mennyit és milyen szállítási móddal érkezik az adott helyszínre. A legtöbb élelmiszerboltban a bor csak egy az összes többi áru között, ezáltal nem törődnek azzal, hogyan szállítják és tárolják azt, így sokszor már a központi raktárban tönkre is megy. 

Idővel kikerülnek a többi termék, a száraztészták és a mosószerek közé, ráadásul a magas árkategóriájú italok sokszor hónapokig ugyanabban a pozícióban várják a vásárlókat. Ne dőljünk be se az akcióknak, se a hipermarketek által kínált finomságoknak. A legjobb megoldás szaküzletből, esetleg közvetlenül a termelőtől bort vásárolni. Az árukészlet mindig a fogyasztáshoz igazodik, így egyes alkoholok akár hónapokra beszorulhatnak az üzletekbe. 

Milyen üzletekben érdemes vásárolni?

Lehetőleg olyan boltok keressen, ahol:

  • működik a klímaberendezés
  • döntve, vagy pedig fektetve tárolják a palackokat
  • folyamatosan cserélik a készletet
  • a polcokat nem éri a napfény
  • már a raktározás során figyelnek a megfelelő hőmérsékletre.

Otthoni borfogyasztás

Ha megtaláltuk a tökéletes italt, akkor a hazavitelt követően tegyük azt pincébe, hűvös kamrába. Amennyiben felnyitottuk, de nem fogyott el, akkor jöhet rá a vákuumdugó, ezáltal az ital nem oxidálódik tovább, készen áll arra, hogy akár tíz nappal később is frissen lehessen fogyasztani. Italozás előtt pedig ne feledje a borhűtőt, amivel 15 perc alatt kellemes hőmérsékletűre hűtheti az italt.