A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Borhűtők használata: milyet érdemes választani?

2024.04.24 10:00
Borhűtők használata: milyet érdemes választani?

Amikor borfogyasztásról van szó, akkor felmerülhet a kérdés, hogy melyik lesz az az eszköz, amivel megfelelő hőmérsékletűvé varázsolhatjuk az italt. A borhűtő remek megoldás erre, már csak az a kérdés, hogy vajon milyen felhasználási területre keresünk borászati kiegészítőt.

A borhűtőknek alapvetően két típusa van a borhűtő szekrények vagy gépek, valamint a kisebb méretű, bármely konyhában elférő borhűtő mandzsetták. Mindegyiknek megvan a maga előnye, bár az tény, hogy a mandzsetta gyorsabban hűti le az italt, nem beszélve arról, hogy váratlan vendégek esetében sokkal praktikusabb.

A borhűtő szekrények

A borok hosszú tárolására és érlelésére ideális választást jelentenek a borklíma-szekrény, amelyek egy jól kialakított pincében kényelmesen elférnek. Ezeket azonban nem feltétlenül otthoni tárolásra találták ki. Fő feladatuk, hogy állandó hőmérsékletet és páratartalmat, fényvédelmet, valamint nyugalmat biztosítsanak a palack számára. A megfelelő páratartalom ugyanis különösen fontos, hiszen ha túl alacsony, akkor a dugó könnyen kiszárad, a bor levegővel érintkezik, így már nem lesz olyan a minősége sem. Amennyiben pedig túl magas a páratartalom, akkor a dugó és  acímke elkezdhet penészedni, ami szintén a bor minőségének rovására megy.

A bortemperáló szekrények esetében a cél már nem a hosszú tárolás, hanem az azonnali fogyasztásra való felkészítés. Ezek a legtöbb esetben többzónás készülékek, a zónák mindegyikében különböző hőmérséklet van. Mivel nem minden bort ugyanazon a hőmérsékleten szükséges felszolgálni, nem mindegy, hogy melyiket és hova dugjuk be. Mindegyik esetben azonban fontos szempont, hogy a készülék energiát használ fel, ami sokszor igen sokba kerülhet, főleg, ha nincs tele a berendezés. 

Miért veszünk egyáltalán borhűtőt otthonra?

Aki komolyabban elkezd érdeklődni a borok iránt, az gyakran tart otthon egy-két palacknál többet is. Érdemes rászánni a pénzt egy minőségű hűtőre, ami kiváló befektetést jelenthet a család számára. Itt az egyetlen probléma, hogy hiába hűtöttük be az italt, az nem marad ugyanolyan hideg és friss a fogyasztás végéig. Erre találták ki a Vacu Vin borhűtő mandzsettákat, amelyek alig 15 perc alatt megfelelő hőmérsékletűvé varázsolják a palackban található alkoholt.

Borhűtés felsőfokon

A borfogyasztás sosem volt szezonális, ugyanis a borozás minden évszakban megszokott és kedvelt időtöltés. Eseményeken, összejöveteleken, de akár még egy vacsoránál is gyakran elővesszük, hogy megünnepeljünk valamit. Mindegy tehát, hogy ünnepi alkalomról van szó, vagy csak egy nehéz napot vezetnénk le, a Föld minden pontján szívesen fogyasztják a szőlőből készült italokat. Minden esetben fontos azonban, hogy megfelelő hőmérsékleten szolgáljuk fel őket.

Az elegáns borhűtők azonban kiváló megoldást nyújtanak a gyors és tartós hűtésre. Többé nem lehet probléma egy váratlan vendég, egy eljegyzés megünneplése, hiszen a mandzsettát a fagyasztóbantárolva mindig kéznél lesz, ha gyors hűtésre van szükség. Otthoni és professzionális felhasználásra egyaránt kiváló megoldás, de adhatjuk akár ajándékba is.

Egy elegáns borhűtő feldobja a terítéket, az elegáns külseje miatt pedig tovább emeli az élményt. A legnagyobb előnye, hogy páramentesen hűti a bort, ami miatt nem lesz sem a terítő, sem pedig a ruhánk vizes vagy foltos.