A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Szállítás információ

Blog

Ezekkel a borokkal köszöntsük a telet

2024.11.13 10:00
Ezekkel a borokkal köszöntsük a telet

A naptár alig váltott át az őszi hónapokra, vészesen közeleg a téli időszak. Az idő még sokszor kellemes, de egyre sötétebb és hidegebb van, így már nem szívesen mozdulunk ki otthonról. Ideje tehát feltölteni a házi készleteket olyan borokkal, amelyek jól eshetnek a hűvösebb estéken. Akár születésnapról, akár évfordulóról, akár egy egyszerű vacsoráról van szó, bor nélkül egyik sem lehet igazán élvezetes.

Milyen bort igyunk télen?

Sokan azt gondolják, hogy míg nyáron inkább fehérbort érdemes fogyasztani, addig a hidegebb időszakban inkább a vörösbort érdemes előnyben részesíteni. Az való igaz, hogy bizonyos fajtákat csak az év egyes időszakaiban vesszük elő, hiszen bőven akadnak szezonális borok, de azért a bársonyosan meleg, ízgazdag vörösborok inkább a téli hónapok fő itala.

Igaz, hogy az időjárás változik, szokatlanná válik, sokszor még októberben is szívesen megiszunk egy isteni rozét, mielőtt beköszönt a tél. De az is igaz, hogy decemberre már eléggé lehűl a levegő, így ott már sokkal szívesebben fogyasztunk testesebb vörösbort. Ennek ellenére nem feledkezhetünk meg a fehérekről sem, hiszen ezek azok, amik minden évszakban előkerülnek.

A felszolgáláshoz azonban nem maradhatnak el a speciális eszközök sem, mint az elektromos dugóhúzó vagy éppen az elektromos vákuumpumpa. Ezek nagy előnye, hogy erőfeszítés nélkül nyithatjuk fel és zárhatjuk le a palackot. Egyetlen feltöltéssel 35-40 üveggel bírunk el, így egy darabig biztosan hasznukat vehetjük. Ehhez azonban tölteni kell, amit pár óra alatt megtehet a webáruházunkban kapható szetthez tartozó töltővel.

Chardonnay és különleges rozék

Térjünk vissza a borokra. Aki nem akar télen hagyományos vörösborokat kóstolni, annak sincs minden veszve. A fehér Chardonnay tökéletesen passzol a hűvösebb időhöz. Ízvilága szépen harmonizál a decemberi idővel, a fényekkel, a meleg és hangulatos délutánokkal. Egy közepesen testes, komplex fehérborról van szó, amelyben a hordós jegyek érintésszerűen jelennek meg. Nem túl tolakodó, nem lesz nehéz, kiváló társ azok számára, akik nem szeretik a túl testes alkoholokat. Felszolgálhatjuk a téli "comfort-food"-okhoz, a kényeztető ételekhez, mint például a tejszínes-sajtos csirke vagy egy isteni krémleves.

Ha pedig rozé, akkor decemberre már vannak az adott évjáratban készült típusok. Bár ilyenkor nincs kifejezetten szezonjuk, érdemes néhány különleges palackkal beszerezni. A rozénak is lehet komoly arca, hiszen nem egy pincészet készít elegáns, tartalmas, nem utolsó sorban elgondolkodtató, érlelésre alkalmas változatokat.

Ebből már csak azért is érdemes betárazni, mert szinte mindenki szereti. Igazi jolly joker a családi összejöveteleken, a karácsonyi vacsoránál, az ünnepi étkezések alkalmával. Sokféle ételhez illik, behűtve pedig felkínálhatjuk aperitifként is.