A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Mire figyeljünk az ételek tárolása során nyáron?

2024.06.12 10:00
Mire figyeljünk az ételek tárolása során nyáron?

Nyáron kiemelten fontos ügyelni a hústermékek, a nyers tojás, a hűtést igénylő élelmiszerek előkészítésére, kezelésére, valamint tárolására. Veszélyforrást jelent minden tejtermék, gyorsan romló élelmiszert. A megmaradt vagy későbbi felhasználásra szánt ételeket pedig lehetőleg minél előbb le kell hűteni, hogy ne vesszen kárba. Kánikulában gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, aminek elkerülése érdekében mindenkinek ügyelnie kellene arra, hogy hol és mit fogyaszt.

Az alábbi cikkünkben eláruljuk, hogy mire érdemes figyelni az ételek tárolásával kapcsolatban a nyári időszakban. Eláruljuk, hogy milyen biztonságos megoldások léteznek, amelyeket akár a szabadban is alkalmazhatunk.

Mik jelenthetnek problémát?

A kánikulában sokkal gyorsabban romlanak az ételek. Az élelmiszer eredetű megbetegedéseket az elfogyasztott ételben lévő baktériumok, vírusok, méreganyagok okozzák. A leggyakoribb tünetek a hányinger, a hányás, a hasmenés, valamint a hasi görcsök, illetve az általános rosszullét. A legtöbb ételmérgezést pedig a háztartásokban történő alapvető szabályok be nem tartása okozza.

Nyáron főleg a hústermékekre, a tojásra, majonézre, habos, és krémes süteményekre kell figyelni. Veszélyforrást jelent azonban minden hűtést igénylő, gyorsan romló étel, mint a tengeri fogások, a kagyló, a tejtermékek, vagy éppen a húskészítmények. Fontos azonban, hogy ha nem otthon eszünk, akkor is legyünk körültekintőek azzal kapcsolatban, hogy hol és mit veszünk a szánkba.

Mi segíthet?

Szerencsére akadnak olyan konyhai eszközök, amelyek kisegíthetnek minket a nyári időszakban. Az egyik ilyen a hűtőtálcás tárolódoboz, ami sok esetben mentheti meg a grillpartit vagy a sütemények szállítását. A háztartásokban ugyanis sokszor problémát jelent az ételek frissen és hidegen tartása. Hiába akarjuk a zöldségeket, húsokat, sajtokat, süteményeket megóvni, a gondoskodás néhány esetben teljesen hiábavaló.

Az említett konyhai kiegészítő azonban alkalmas arra, hogy hosszabb ideig is frissen tartsuk az egyes falatokat, akár a hűtőszekrényen kívül is. A termék kiválóan alkalmas a torták, sütemények dobozolására, amiket nem szeretnénk elrejteni a vendégek, valamint a család szeme elől.

Ha pedig grillezésre kerül sor, akkor szintén hasznos lehet egy olyan tároló, ahol nyugodt szívvel hagyjuk ott az előre bepácolt húsokat. Ehhez azonban az kell, hogy a tálca alá illeszthető hűtőelemet a fagyasztóban tároljuk. Csak szükség esetén vegyük ki, így mindig kéznél lesz, ha hűtésre van szükség.

A rendeltetésszerű használatához hozzátartozik az is, hogy megfelelő előkészületekkel akár órákon keresztül is tárolhatjuk a felvágottat, a pácolt húst, vagy éppen az egyéb hideget igénylő ételeket. Nem olvad le a süteményről a krém vagy a csokoládé, a húsokban nem szaporodnak el a baktériumok, elkerülhetjük a fertőzéseket és a betegségeket. Érdemes előre gondolkodni, hogy megelőzzük a problémákat. A Vacu Vin ebben is segítséget nyújt.