A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Vajon hatással van az időjárás a borfogyasztási szokásainkra?

2023.04.26 10:00
Vajon hatással van az időjárás a borfogyasztási szokásainkra?

Először is tisztázzuk, a boroknak minden évszakban szezonjuk van. Nincs olyan, hogy valamikor többet fogyasztunk a kelleténél. Az tény, hogy szüret idején sokat kóstolunk, de egész évben szépen fogynak a boltok polcairól a különféle italok. Az viszont teljesen más lapra tartozik, hogy az egyes évszakokban milyen típusú borokat iszunk szívesebben, itt ugyanis akadnak eltérések. 

Ebben a cikkben azt taglaljuk, hogy vajon hatással van-e a borfogyasztási szokásainkra az, hogy milyen évszak van. 

Borfogyasztás egész évben

A bornak egész évben szezonja van. Viszont talán mindenki észrevette már, hogy az egyes évszakokban más és más típusokat kedvelünk jobban. Ahogy mindenkinek megvan a kedvenc étele, úgy a borok kapcsán is akadnak favoritok. Hozzá kell tenni, hogy például egy “villányi franc” nem biztos, hogy nagyon jól esik a forró nyári napokon. Ezt inkább télen szoktuk fogyasztani. Alapvetően tehát mindig vesszük, ahogy a gyümölcsöket és a zöldségeket, viszont az egyes szezonokban eltérő fajtákat fogyasztunk szívesen. 

Az viszont biztos, hogy a különféle borászati kiegészítőkre, boros szettekre, vákuumpumpákra és dugókra mindig szükség van, mindegy, hogy milyen évszak vagy időjárás van. 

Tavaszi kedvencek

Ahogy beköszönt a tavasz, egyre több lesz a napsütés, szépen lassan nyílnak a virágok, jönnek az első tavaszi zöldségetk és gyümölcsök. Miután egész télen be voltunk zárva és az időjárás sem volt túl kedvező, így felüdülés valami újat, frisset, üdét válaszani, amely elűzi a téli szürkeséget. Jó megoldás ilyenkor a laza, friss savú gyümölcsös alkohol, a fehérborok, valamint a gyöngyöző, habzó borok, illetve a rozék. 

Áprilistól augusztusig általában a könnyedebb testű, élénk savas változatokat fogyasztjuk szívesen, azokat az italokat, amelyeknek alacsonyabb az alkoholtartalma. Ezek többségükben halványabb színűek, ízükben jobbára a primer arokámak fedezhetjük fel. 

Piknikek időszaka

Akik szívesen járnak el néha piknikre, azoknál semmiképpen nem hiányozhat egy jól behűtött Irsai Olivér, esetleg egy cserszegi fűszeres vagy egy sárgamuskotály. Ezek a borok remek választások olyan ételek mellé, amit a szabadban szoktunk elfogyasztani. Tökéletes megoldás a karakteres rajnai rizling, hiszen ez sok esetben kissé citrusos, ásványos karakterű bor, ami szintén szinte minden ételhez passzol. 

Tavasszal, nyáron és piknikekről semmiképpen nem hiányozhat a gyöngyöző vagy habzóbor, amelyek különlegességét az üvegben uralkodó nyomás, illetve a szén-dioxid jelenléte adja. 

Borozás ősszel és télen

Ami pedig a hűvösebb hónapokat illeti, amint beköszönt a hideg, vége a fesztiváloknak, jönnek a kintis sütögetések, az ünnepek. Ilyenkor már inkább a testesebb fehér- és vörösborokat részesítjük előnyben. Ahogy a nappalok rövidülnek, hosszabbak lesznek az éjszakák, így ilyenkor szívesen kuckózunk be egy pohár bor társaságában. A hordóban érlelt fehérborokat enyhén behűtve lehet igazán élvezni ilyenkor, de jó választás egy karakteres furmint, esetleg egy illatos hárslevelű, amelyeknek a magasabb alkoholtartalmuk segít, hogy felmelegedjünk egy kicsit.

Az időjárás tehát azt nem befolyásolja, hogy iszunk-e vagy sem borokat, de azt igen, hogy melyik fajtákat részesítjük előnyben.