A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Magyar pezsgők a világ legjobbjai között

2023.02.22 10:00
Magyar pezsgők a világ legjobbjai között

A szakértők minden évben összegyűjtik a legismertebb, legminőségibb, legkedveltebb pezsőket a piacon. A közizlés legtöbb esetben az édes felé húz, azonban egyre több esetben találkozhatunk rozékkal is. A világ legjobbjai között végre magyar italok is találhatóak, ami nem meglepő, tekintve, hogy hazánkban is egyre több modern technológiát alkalmaznak. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek a legjobbak, valamint beavatunk abba, hogy milyen pezsgős kiegészítőkre lesz szükséged, hogy kipróbálhasd őket otthon is.

A pezsgő útja

A szénsavas alkohol története a 17. századig nyúlik vissza, amikor még majdnem selejtnek tekintették ezeket az italokat. Ezt követően azonban jöttek a franciák, akik a Champagne borvidékéhez tartozó Hautvilliersben létre nem hozták az első Pierre Pérignon parafadugóval lezárt borosüvegeket. Ebben még viaszba mártott drótkengyeleket erősített a Szent Benedek-rendi apátság vezető borásza. 

A habzó bor, azaz a pezsgő azóta világszerte ismertté vált, hatalmas karriert tudott befutni. Nem véletlen, hogy már nincs olyan ország, akik ne készítenének sajátos verziót. A különlegesség fontos elemei a nagyobb rendezvényeknek, ünnepeknek, valamint karácsonyi eseményeknek. Ezzel koccintunk újévkor, ez az, ami mindig van otthon, hogy bármikor elő tudjuk kapni, ha valamit meg kellene ünnepelni. Persze elmaradhatatlan hozzá a pezsgős kellék, ami lehet pezsgőhűtő, pezsgőnyitó, valamint pezsgősüveg záró egyaránt. Ezekkel ugyanis könnyedén és gyorsan szolgálhatjuk fel a buborékos italt. 

A világ legjobb pezsgői

A legkiválóbb változatok közül számos fajta francia eredetű, ezt bizonyítja, hogy a legutóbbi lista esetében 15-ből 6 francia pezsgő jutott be. Ezáltal 9 további nemzetnek jutott hely, hogy bejusson a legjobbak közé. Így találni a listán olasz, spanyol, portugál, bolgár, svájci, görög, kanadai, moldáv, valamint magyar kreálmányokat is. 

A Burgundiában minden évben megrendezett eseményen a Törley Pezsgőpincészet Hungaria Rosé Extra Dry aranyérmes lett, így már harmadik alkalommal szerzett magának helyet a listán. Az ital alapvetően egy nyári változat, azonban mivel egész évben hatalmas rá a kereslet, ráadásul jelenleg a rosé az egyik leggyorsabban fejlődő típus, így a gyártó folyamatosan állítja elő a palackozott italt.

A szakértők szerint a borhoz hasonlóan a pezsgők esetében is a szárazak a nyerők, az emberek egy része inkább az édeskésebb alkoholokat keresik. A boltok polcain nagyjából 1-2 ezer forintért, sokszor még az alatt is kínálnak pezsgőket, bár egy minőségi buborékos alkoholért többször ennyit is elkérnek. A legalacsonyabb árkategóriában a legkeresettebbek között van némely Törley, BB, vagy éppen Asti Martini. Bár mindegyik gyártónak vannak sokkal drágább pezsgői is, amiket aki csak teheti, érdemes kipróbálni. 

Egy exkluzív fajta esetében mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen a 0,75 literes palackban található italok sokszor akár 10-20 ezer forintba is kerülhetnek. Ez persze nem azt jelenti, hogy pezsgőből ne lenne több százezer forintos változatok, ezeket azonban már csak a nagyon tehetősek kóstolhatnak meg. Ezeket nem igazán találni meg a boltok polcain, hiszen annyira drágák, hogy csak rendelésre kaphatóak.