A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Ezek a magyar borok esnek a legjobban a téli időszakban

2023.11.01 10:00
Ezek a magyar borok esnek a legjobban a téli időszakban

Vajon melyek azok az italok, amelyek a legjobban passzolnak a hidegebb évszakhoz? Ilyenkor a legjobb választás egy tartalmas, érlelt fehér- és vörösbor, főleg azért, mert ebben az időszakban fogyasztjuk a komolyabb és nehezebb fogásokat is. Ha például egy marhasültet ennénk, vagy egy gombás és tejszínes tésztát, akkor ahhoz semmiképpen ne kínáljunk vagy fogyasszunk rozét. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mely magyar borok esnek a legjobban a hideg és borús évszakban.

Borfogyasztás télen

A borfogyasztásnak minden évszakban szezonja van, viszont fontos tudni, hogy az egyes időszakokban nem ugyanazok az italok kerülnek az asztalra. Nyáron és persze télen is más típusú borok esnek jól a szervezetünknek. Egy viszont biztos: felszolgálás nem megy boros kiegészítők nélkül, hiszen egy dekantáló kancsóra vagy éppen egy borkiöntőre minden évszakban szükség lehet. De most nézzük meg, hogy melyik alapvető borstílusok közül válogathatunk a téli hónapokban. 

Rajnai rizling

A rajnai rizling még mindig egy olyan alkohol, ami körül rengeteg titok kering. A komoly borrajongók titkos köre azonban megérti, hogy mennyire jó választás a karácsonyi vacsora mellé egy jó minőségű rajnai rizling. Aki nem bírja a savakat, de szereti az elegáns és karakteres, mégsem túlzottan súlyos fehérborokat, azoknak nincs is jobb megoldás. Fontos tudni, hogy a fajta bár fiatalon ízletes, pár év után még jobban fejlődik, de csak, ha valóban magas minőségű rajnai rizling került a palackba. 

Villányi franc

Mindenki jól ismeri a Villányi borvidék italait, amelyek közül egyre nagyobb népszerűségnek örvend manapság a villányi franc. Ez a bor a cabernet franc fajtából készül, ami igazán tartalmas, gyümölcsös és gazdag italt eredményez. Az érdekessége, hogy ezt kizárólag organikus művelésű szőlőből állítják elő. Kiváló választás az ünnepi fogások mellé, valamint egy hideg téli estén, amikor csak egy fűszeres és gyümölcsös alkoholra vágyunk. 

Sagrantino

Ez a szőlőfajta Közép-Olaszországban, azon belül is Umbria régióban őshonos. Az ebből készült alkohol igen mély, sötét és vörös, magas csersavtartalommal, valamint gyümölcsös karakterrel rendelkezik. Kitűnő választás érett sajtokhoz, válogatásokhoz, vagy egy egyszerű baráti beszélgetés mellé. 

Mourvédre 

A spanyol eredetű kékszőlő még a 16. században jelent meg Franciaországban, majd onnan terjedt tovább a keleti vidékekre. Az italt gyümölcsös aromák jellemzik, kiváló kísérője a vadhúsoknak és az egyéb vöröshúsoknak. Választhatjuk sültek vagy raguk mellé, ezzel kapcsolatban nincsen megkötés. 

Narancsbor

Ha tél, akkor narancs, bár ennek semmi köze magához a gyümölcshöz, hiszen nem abból készül, hanem fehér szőlőből. A hazájában, Grúziában borostyán bornak is hívják. A bor a fehér szőlő héjának áztatásával és tartásával készül, emiatt lesz olyan narancsos színe. Az erjedést követően lefedik fával, így a must tovább készül. A végeredmény egy gyümölcsös alkohol, amely a tökéletes választás egy fűszeres vagy egzotikus fogáshoz.