A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Tényleg nem mindegy, hogy milyen bort iszunk a nyáron?

2023.07.05 10:00
Tényleg nem mindegy, hogy milyen bort iszunk a nyáron?

Ebben a hatalmas nyári forróságban nem mindenkinek és nem is mindig esik jól alkoholt fogyasztani. Mivel azonban sokan szeretik a jó borokat, így nagy szerencse, hogy az italoknak sokféle arcuk van, ezáltal minden évszakban vannak olyan fajták, amik tényleg mindig jól tudnak esni. Egy kis szódával vegyítve pedig igazi frissítőt tehetünk a vendégek elé. Ennek kapcsán azonban nem árt néhány dolgot figyelembe venni. 

Ebben a cikkben a nyári borfogyasztási szokásokról, valamint a különféle boros kiegészítőkről írunk részletesebben. 

A borok fajtái széles skálán mozognak, de nemcsak vörös-, fehér- és rozéborok kaphatóak, hiszen az ezek készítése során alkalmazott technikák is nagymértékben különböznek egymástól. Nem véletlen, hogy nyáron a hatalmas melegben nem mindig esik jól egy vörös, amit esetleg évekig érleltek. A fehérből például mindig azokat keressük, amelyek frissek, amiket könnyedebbek. Otthoni fogyasztáshoz azonban nem árt beszerezni pár boros kiegészítőt, borhűtőt, hiszen ezekre szinte minden esetben szükség van, főleg, ha a vendégek váratlanul toppannak be. 

Jolly joker alkohol a nyári időszakra

A rozéfröccs csak nemrég kezdett el igazán elterjedeni. A nyári bulik és a kerti grillezések egyik főszereplője jó izű, illatos, mégis könnyed, így tulajdonképpen szódával felengedve bárki számára remek megoldást jelenthet az italozásra. Egy rozé lehet epres-málnás, élénk színű, esetleg visszafogottabb, a legnagyobb előnye kétségkívül a könnyed fogyaszthatósága. Sokan nemcsak nyáron isszák, hiszen a rozé ugyanúgy megfelelő választás lehet az alkohol ízét kevésbé kedvelők számára például télen, esküvőn vagy egyéb rendezvényen.

Amennyiben fröccs formájában kínálnánk fel a vendégek számára, akkor mindenképpen olyan alkoholt válasszunk hozzá, aminél a tutti-frutti ízhatás kevésbé érződik. Kerüljük az édes verzióket, úgy biztosan jobban esik majd mellé a szóda is. Ha pedig nem fogyott el az egész üveggel, akkor egy vákuumpumpa és vákuumdugó segítségével zárjuk le a palackot, a maradék jól jön majd az egyik esti vacsoránál. 

Frissítő fehérek

A rozék esetében szinte bármelyik szóba jöhet, a fehéreknél azonban nem ennyire egyszerű döntést hozni a nyári időszakra. A szőlő fajtájától és a készítés módjától egyaránt függ, hogy a pohárba tényleg az a bor kerül-e, amit nyáron is szívesen fogyasztunk. 

Itthon jobban kedveljük az olaszrizlingeket, ahol erőteljesebb a savgerinc, pont azért, mert ezek jobban esnek a hatalmas forróságban. Jól harmonizál a szóda sajátos, kicsit savanykás ízével. Azok az alkoholok, amelyek nagyobb savval bírnak, biztosan jobban fognak esni, mint az illatosabb és erőteljesebb változatok. Persze nem mindenkinek lehet ezt megmagyarázni, hiszen nem egy ember szívesen iszik ilyenkor is a kedvencéből.

A frissebb fehérek azonban az esetek nagy részében kisebb alkoholtartalommal rendelkeznek, mint az érlelt vörösek. Ez nem egy elvetendő szempont egy nyári grillezés során, ahol amúgy is nagy a meleg és kisebb az esélye, hogy az ember érzi, hogy mi az elég. 

Mindenképpen vörös

Akit nem lehet meggyőzni és mindenképpen vörösbort inna még nyáron is, annak a legjobb választás a vékony vörös. Itt tehát nem a több évig hordóban érlelt változatokat kell előnyben részesíteni, hiszen ezek harminc fok körül már nem fognak frissítően hatni. A vörösekhez nem árt beszerezni a már említett borhűtőt, valamint a borlevegőztetőt, hiszen ennek a boros eszköznek ilyenkor is nagy szerepe van.