A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Borozási szertartás

2023.05.03 10:00
Borozási szertartás

A borozás sokak számára egy igazi szertartásnak számít, főleg, ami a boröntést, dekantálást illeti. Bár néhány kevésbé hozzáértő személy számára a dekantálás egy teljesen ismeretlen terület és fogalom. Pedig ez nem egy újabb felesleges találmány, tényleg igazi élménnyé tudja varázsolni a borozást, akár otthoni körülmények között is. A borbarátok tisztában vannak vele, hogy a szertartás során a dekantálás egy magasabb szintre emeli az italozást. 

Vizsgáljuk meg ezt a kérdést egy kicsit közelebbről is. 

Az otthoni borozási szertartás

Minden a jó bor kiválasztásával kezdődik. Amennyiben ez megvan, jöhet a tárolás és a bor hűtése. Ahhoz ugyanis, hogy az élmény tökéletes legyen, szükség van egy minőségi borra, amelynek tökéletes a hőmérséklete. Közben elővehetjük a legszükségesebb eszközöket, mint a borkiöntő, a borlevegőztető, a dekantáló kancsó, valamint természetesen poharakra is szükség lesz.

Borkiöntőből létezik vékony és lassú változat, amellyel bármikor belekóstolhat az italozás új dimenziójába. A lassú kialakításának hála ugyanis minimalizálja az oxigén hozzáadását a borkiöntés közben. Alulról és egyenletesen tölti meg a poharat, így egyedülálló érzetet kelt. A másik típus pedig a crystal változat, amely csepegtetés nélküli kiöntést tesz lehetővé. A lefolyó cseppeket a gyűjtő összegyűjti, majd visszafolyatja azokat a palackba.

Mi a helyzet a dekantálással?

Amikor a szertartás kifejezést írtuk, akkor nem álltunk annyira messze az igazságtól. A borozás során ugyanis a dekantálás az, amely felteszi az “i”-re a pontot. A dekantálás során áttöltjük a bort úgy, hogy az üvegben tartjuk az üledéket, így az már nem kerül bele a dekantáló kancsóba. A másik funkciója a bor szellőztetése, viszont magának a dekantálásnak vannak szabályai. Nem minden bornak van rá szüksége, minden ital különleges megközelítést igényel. 

Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a tökéletes dekantáló edényt, fontos tisztában lenni a művelet céljával, csak ezt követően tudunk megfelelő dizájnt és típust keresni. A vörös és a fehérborokat más-más edényben szokták dekantálni, hiszen mindegyik fajta egyéni eljárást igényel. A kinézet tehát sokszor csak másodlagos, bár a Vacu Vin webáruházunkban többféle változatból lehet válogatni, így még a dizájn kapcsán sem kell kompromisszumot kötni. Tetszés szerint keresgélhetünk a dekantáló kancsók között, amelyek bármely konyhaasztalon jól mutatnak. 

Tanács, hogy a borozási szertartás tökéletes legyen

Amennyiben el akarjuk kápráztatni a vendégeket, esetleg egy hölgyet vagy a baráti társaságot, nem árt alaposan végig tanulmányozni a dekantálási folyamatot. Mielőtt tehát vendégeket fogadunk, legyünk tisztában azzal, hogy mit és hogyan kell csinálni, így nem érhet bennünket meglepetés. Nem árt megtudni mindent az adott borfajtáról, amit aztán a társaságnak is elmesélhetünk. Ezekkel az apró kis részletekkel válik tökéletessé a borozási szertartás, így nem is lehetnénk jobb vendéglátók