A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

A 2 legjobb vörösbor karácsonyra

Bor
Szűrés törlése
2022.11.23 10:00
A 2 legjobb vörösbor karácsonyra

Amennyiben nem mindentudó borszakértő és szeretne biztosra menni, akkor mindenképpen idejében kezdjen el italokat keresni karácsonyra. A legjobb megoldás természetesen egy borszaküzlet felkeresése, hiszen itt az eladó valószínűleg fog tudni segíteni a bor választásban. Ha viszont nincsen ideje vagy lehetősége felkeresni egy ilyen üzletet, akkor nézzen körbe az interneten, hiszen manapság számos helyről rendelhető ízletes alkohol. 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek a legjobb vörösborok karácsonyra, illetve beavatunk a bornyitó használatába, a borkiöntő használatának fontosságába, illetve a felszolgálás rejtelmeibe egyaránt. 

Tökéletes borok a karácsonyi asztalra

Minimális tudásra a legtöbb esetben szüksége lesz ahhoz, hogy a karácsonyi teríték mellé megtalálja a tökéletes vörösbort. Nem mindegy ugyanis, hogy a vendégek milyen ízvilágot kedvelnek, de fontos továbbá az ital felszolgálása, annak hűvösen tartása egyaránt. Amennyiben vörösbort tenne az asztalra az ünnepek során, abban az esetben mindenképpen szüksége lesz előtte egy dugóhúzóra, borhűtőre, illetve egy mutatós dekantáló kancsóra. A boros kiegészítőkkel ugyanis sokkal nagyobb élmény lesz az ital felszolgálása és fogyasztása, ráadásul gondoskodhat a cseppmentes töltésről is.

Már csak egyetlen kérdés maradt: melyik a legjobb vörösbor?

Alkoholok a különböző korosztályok számára

Nagyon nem mindegy, hogy a vendégségbe milyen korú és nemű emberek érkeznek. A különböző korosztályok ugyanis eltérő ízvilággal rendelkeznek. Emellett igen fontos, hogy például az idősebb embereknek miként kerül a poharába az ital, illetve a fiatalok számára mennyire látványos a bor kiöntése. A 20-30-as éveikben járó személyek ugyanis sokszor igénylik az ünnepi hangulatot, így esetükben mindenképpen érdemes dekantáló kancsót használni, amely nemcsak látványos, de igen kellemessé teszi a vörösbor ízét. 

A középkorú vagy idősebb férfiak: érettebb vörösbor

Azoknak az uraknak, akik már sok mindent láttak és tapasztaltak az életben, az érettebb vörösbor a tökéletes megoldás. Amennyiben nem ismeri annyira jól az adott személyt, akkor menjen biztosra és ne barrique bort válasszon, mert azt nem mindenki kedveli. A legjobb megoldás a hosszabb érlelési idővel készült Cabernet Sauvignon, esetleg a Cabernet Franc. Tökéletes választás a délebbi borvidékről, Villányból vagy Szekszárdról származó vörös, amit biztosan nagy elégedettséggel fogyasztanak a vendégek. 

Fiatal párok és baráti társaság: fűszeres és száraz vörösbor

Egy biztos, a fiatal korosztály imádja a különlegességeket. Ilyen a fűszeres és száraz kékfrankos változat, amely egy magyar fajta, tipikusan gazdag tanninban. Ez hazánk legelterjedtebb szőlőfajtája, így nem csoda, hogy több borvidéken termesztik. A kékfrankos azonban nem csak önállóan kerül a palackba, hiszen mind az egri, mind a szekszárdi bikavérnek a fő alkotóeleme. Mély tónusú, savhangsúlyos, karakteres bort ad, amelynek illata nem túl intenzív, míg az íze sokszor kicsit meggyes jegyeket tartalmaz. 

A vörösbor felszolgálása

Persze fontos megtalálni a tökéletes alkoholos italt a karácsonyi asztalra, azonban talán még ennél is fontosabb, hogy az adott palack megfelelő hőmérsékleten kerüljön felszolgálásra. Ehhez a legjobb egy borhűtőt használni, aminek hála, még a betoppanó vendégek sem okozhatnak problémát. 

Emellett ne feledkezzen meg a bor tárolásáról sem, hiszen a legtöbb esetben nem fogy el az egész üveggel, így érdemes azt valamilyen formában frissen tartani. A vákuumpumpa borzár és a bordugó segítségével, akár további tíz napig fogyasztható marad a család kedvenc vörösbora. 

A legfontosabb a választása során azonban az, hogy sose adjon le a minőséget illetően. Ez a legtöbb esetben egyáltalán nem a pénz kérdése, hiszen már alacsonyabb árkategóriában is találhatunk megfelelő borokat. Ha nem jártas ebben a világban, akkor a karácsonyi vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjon alaposan.