A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Miért érdemes borhűtőt használni?

2022.06.01 10:00
Miért érdemes borhűtőt használni?

Sokaknak megteszi az olcsóbb, nem túl jó minőségű bor, amit a műanyag pohárból történő fogyasztás koronáz meg. Pedig az igazi borkultúra nem erről szól, hiszen fontosak a tárolási körülmények, a bor fajtája, évjárata, annak megfelelő felszolgálása, illetve természetesen a palack tökéletes hőmérséklete egyaránt. Nem elég tehát megvásárolni a legdrágább italt, hiszen ezzel még semmire sem megyünk, szükség van hozzá pár minőségi boros kellékre is. 

Lássuk, hogy mik azok a dolgok, amiket mindenképpen be kell szerezni, amelyek között helyet kapott a jól ismert borhűtő. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért érdemes használni ezt a Vacu Vin által is forgalmazott eszközt. 

A minőségi borozás 

Amikor van otthon egy palack minőségi bor, akkor megtehetjük, hogy egyszerűen egy dugóhúzóval kibontjuk, majd egy üvegpohárból elfogyasztjuk azt. Azonban a minőségi borozás ennél jóval többről szól. Amellett, hogy fontos a bor fajtája, annak származási helye és ideje, kétségkívül szükség van például a kellemes hőmérsékletre is. Aki ismeri és szereti ezeket a borokat, ismeri ezt a világot, tud valamit a fogyasztás íratlan szabályairól, annak biztosan nem ismeretlen dolog a borhűtő használata.  

Az alkoholt sosem éhgyomorra isszuk, előtte nem eszünk édeset, de érdemes ügyelni arra, hogyan és mivel bontjuk fel a palackot. Az ivás során pedig a legjobb megoldás a lassú, kis kortyokban történő, mértékletes fogyasztás. A nemes ízeket ne keverjük se vízzel, se egymással, borozás közben pedig mindig együnk pár falatot. A legjobb helyeken amúgy is kínálnak hozzá pár apró süteményt, sajtot, sós rágcsát. Ezen a listán természetesen helyet kapott a bor megfelelő hőmérséklete, hiszen hiába kiválóak a körülmények, ha a legfinomabb ízeket és aromákat nem érezzük ki belőle.  

Borhűtő használata 

A bor hőmérsékletére nemcsak a fogyasztás előtt, hanem már a tárolás során is hangsúlyt kell fektetni. Amikor felbontottuk az üveget, akkor szintén fontos, hogy folyamatosan hűtve tartsuk, hogy az utolsó csepp is megfelelő hőfokon maradjon. A rendszeres borfogyasztók tisztában vannak a borhűtők előnyeivel, hiszen ezek akár órákig képesek hűtve tartani az alkoholt. Emellett nagy előnye, hogy váratlan vendégek esetén, a fagyasztóból elővéve, akár 15 perc alatt tökéletesen hideggé varázsolja az üvegben található italt.  

Bár a borhűtővel legtöbbször az éttermekben találkozhatunk, azért egy olyan háztartásban, ahol rendszeresen felszolgálásra kerül vörös, fehér, vagy rozé, szinte nélkülözhetetlen borászati kelléknek számít. Akik kevésbé ismerik ezt az eszközt, azok inkább a pezsgőfogyasztás során találkozhattak hűtő mandzsettával, pedig a megfelelő hőmérséklet a boroknál is kritikusnak számít. A Vacu Vin minőségi borhűtőinek köszönhetően még jégre sincsen szükség, hiszen ez az eszköz tökéletes arra, hogy az italt a kívánt hőmérsékleten tartsuk.  

Milyen hőfokon érdemes tartani az egyes borokat? 

Nagyon nem mindegy azonban, hogy a különféle alkoholokat mennyire hűtjük le, hiszen egyes típusoknak jóval hidegebb az ideális, míg például a vörösnek közel sincs szüksége annyira hidegre. A borászok mindig ügyelnek arra, hogy a pincékben tárolt bort a legjobb fogyasztási hőmérsékleten legyen tárolva. Ez a rozé és a fehér esetében 8-9 fokot jelent, míg az asztali és a minőségi vörösbornál ez a szám 13-15 között az ideális. Egy nehéz és testes vörösnek azonban még a 16-18 fok is teljesen megfelelő lehet. Ebből látszik, hogy nem mindegyik fajtának van szüksége ugyanolyan hűtésre.  

A legjobb, ha a tárolás és a fogyasztás ugyanazon a hőmérsékleten történik, így garantáljuk vendégek és persze saját magunk számára a minőségi borozást. Az otthoni italozáshoz pedig szerezze be a Vacu Vin által tervezett, gyártott és forgalmazott eszközöket, hogy igazi élményben lehessen része!