A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Borászati kifejezések, amiket nem árt ismerni

Bor
Szűrés törlése
2023.01.11 10:00
Borászati kifejezések, amiket nem árt ismerni

Sokszor előfordul, hogy elmegyünk egy borkóstolóra, esetleg étteremben próbálunk meg italt kérni, de nem értjük a szakszavakat és kifejezéseket. Manapság ugyanúgy használják a borászati fogalmakat, mint korábban, főleg egy elegáns helyen. Amennyiben szeretné ezeket megismerni, áttekinteni, hogy ne érje meglepetés, akkor tartson velünk és tudjon meg mindent ezekről a témákról. 

Borászati kifejezések, amiket mindenkinek érdemes ismerni

Fontosnak tartja, hogy mindig jól érezze magát egy nagyobb társaságban? Érteni szeretné a boros körökben zajló beszélgetések? Nem elegendő egy bornyitó készlet, két pohár, valamint egy jó bor, hiszen egy valóban minőségi borkóstolás ennél sokkal többről szól.

Jöjjön most pár olyan szakkifejezés, amit nemcsak a borászoknak érdemes ismerni, hanem mindenki másnak, aki szívesen fogyaszt valamilyen alkoholt.

Dekantálás: levegőztetés

Amikor egy étteremben azt a szót hallja, hogy dekantálás, akkor nem kell megijedni többé, hogy mi fog most történni. Aggodalomra semmi ok, hiszen ez csupán annyit jelent, hogy a bort az üvegből egy másik, speciális borászati eszközbe töltik, pontosabban egy dekantáló kancsóba. Ebben a bornak lehetősége van több levegőhöz, oxigénhez jutnia, így megtisztul a lerakódott üledéktől. Sokkal zamatosabb és finomabb lesz tőle az ital. 

Cuvée: jó minőségű bor

A francia szót sokszor használják a nagyobb borászatokban, nem véletlenül. A cuvée annyit jelent, hogy a különféle szőlőfajtákat összekeverik, pontosan olyan arányban, ahogy azt a borász jónak látja. A borok kiegészítik egymást, ettől egy sokkal jobb minőségű, ízletes alkohol jön létre. 

Törköly: visszamaradt részek

A szó sokak számára ismert lehet, de itt most nem a pálinkáról van szó, vagyis nem egészen. Eláruljuk, hogy a törköly nem más, mint a szőlő préseléséből visszamaradt szár-, héj-, valamint magrészek. Amikor tehát a vizes törkölyt lepárolják, akkor létrejön az úgynevezett törkölypárlat. Ez lehet például a grappa, vagy éppen a törkölypálinka. 

Fermentáció: erjedés

Talán ez az első olyan kifejezés, amit mindenki hallott már az élete során. A fermentáció más szóval erjedést jelent. Ez valójában egy kémiai folyamat, ami a bor készítése során kötelező lépés.

Ászkolás: érlelés

Amikor a bort fahordóban érlelik, akkor ászkolásról beszélhetünk. Általában 10, maximum 14 fokon történik meg a művelet. A hordót, amiben az érlelés zajlik, ászokhordónak is nevezik. 

Seprő: újbor üledéke

Ennek most semmi köze a takarításhoz és a sepregetéshez. Amikor az újbor teljesen letisztul, akkor üledék keletkezik. Ennek a neve borseprő, ami nagy részben élesztőt, valamint borkövet tartalmaz. 

Tannin: vörösborok összetevője

Boros körökben sokszor hallani a tannin szót, ami nem véletlen, hiszen egy igen fontos összetevőről van szó. Másik neve a csersav, ami talán már senki számára nem idegen kifejezés. Ez egy szájban összehúzódó hatást kiváltó vegyület. A szőlő esetében ez a bogyók héjában, valamint a magban található meg.

Hordós erjesztés, illetve érlelés esetén a tölgyfahordóból szintén kioldódik a borokba, éppen ezért igen fontos alapeleme a boroknak. Befolyásolja az ital ízét, támogatja, kiegészíti azt, hogy tökéletes legyen.