A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Minden, amit a szüretről tudni érdemes

2023.09.27 10:00
Minden, amit a szüretről tudni érdemes

Vajon mit csinál ősszel a borász? Erre a kérdésre nincs ember, aki ne tudná a választ, hiszen ilyenkor jön el a szüret ideje, innentől fogva egy darabig biztosan nincsen megállás. A képzeletünkben ez a munka mindig idillikus képet mutat, ahol a férfiak fütyörészve szedik a szőlőt, majd a lányok felhúzott szoknyában és csizmában tapossák a kádakban a fürtöket. Ez részben így van, de azért nem egészen ennyire vidám esemény. A metszés, a kapálás, valamint a kötözés rengeteg munkával látja el a gazdaságot, mire a szüretre kerül a sor, az ember igencsak fáradt. Pedig a java csak most kezdődik. 

Ebben a cikkben minden fontos dolgot elárulunk a szürettel és a feladatokkal kapcsolatban. Kitérünk arra, hogy mikor és miért hasznosak a boros szettek, hol lehet azoknak hasznát venni. 

A szüreti terv kidolgozása

Minden egy alapos tervezéssel kezdődik, ahol a borász szüreti menetrendet készít az esemény előtt, figyelembe véve az időjárást, a napsütést, az esőt, a fajták szüretelésének sorrendjét. Ezt követően meg kell becsülni, hogy várhatóan mekkora lesz a termésmennyiség, ehhez viszonyítva szükséges segítséget kérni. Amint ezek megvannak, jöhet napra pontosan lebontva a szüretelhető mennyiség, ami azért fontos, mert a szőlő feldolgozása nem annyira egyszerű és gyors, a kapacitás véges. Amikor a borász mindent megsaccolt, akkor elkezdi előkészíteni a szükséges eszközöket, amiket átmos, rendbe tesz, a helyiséget rendbe teszi, fertőtlenít és fest. 

A szüret időpontjának a meghatározása az egyik legnehezebb feladat. Minden attól függ, hogy mikor fejeződik be a cukorképződés, tehát mikor tökéletes a cukor és sav egyensúlya. Ehhez legtöbb esetben próbaszüretre van szükség, amikor a borász leszedi, ledarálja és megnézni a must cukorfokát. Az északi területeken alacsonyabb a hőmérséklet és kevesebb a napfény, így ott a cukorképződés alacsonyabb, így ezek a borok általában savasabbak lesznek. Ezzel szemben a déli országrészen magasabb a cukortartalom, kevesebb a sav, így az itteni borok tüzesek és magasabb az alkoholtartalmuk. 

Hogyan kerül a hordóba, majd a pohárba?

Az, hogy a munka kézzel vagy géppel készül, az főleg a birtok nagyságától függ. A gép szüret gyorsabb, spórol az idővel, éjszaka is elvégzi a feladatait. Ez a módszer azonban nem elég alapos, nem válogatja ki a szőlőszemeket, így sokszor rohadt szőlő, éretlen fürt és levelek, valamint rovarok kerülnek a hordóba. A kézi szüret viszont bárhol alkalmazható, ollóval vagy külön szüretelő késsel. Ezeket a szőlőket azonnal vödörbe rakják, majd mehet a ládába. A feldolgozást követően hordókba teszik azt, ahol aztán tovább érik. Mindenki tudja, hogy minél idősebb egy bor, annál nagyobb értéke van. 

Minőségi borozás

Innentől már csak az a dolgunk, hogy a palackot megvásároljuk, behűtjük, felbontjuk, majd borkiöntő segítségével a pohárba töltjük azt. Minél több boros eszközünk van otthon, annál nagyobb élményt tud nyújtani a vacsora mellé elfogyasztott bor. Ilyenkor jöhet szóba a boros szett, hiszen ha már van egy minőségi és ízletes vörös- vagy fehérborunk, akkor ott az italozásnak meg kell adni a módját.