A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

A legismertebb borfesztiválok, ahol érdemes italozni

2023.08.23 10:00
A legismertebb borfesztiválok, ahol érdemes italozni

Ahogy beköszönt az augusztus, úgy veszi kezdetét a borfesztiválok időszaka. Bár a legtöbb esetben csak a hónap végén rendezik meg az első összejöveteleket, attól még nem árt időben tájékozódni a lehetőségekről. Járjuk körbe az országot a jó borok, a remek zene és persze a finom fogások után kutatva. Garantáljuk, hogy mindenki élvezni fogja ezt az időszakot. 

Ebben a cikkben a legismertebb borfesztiválokat mutatjuk be, amikre mindenkinek érdemes ellátogatni. 

Poharazzunk Budapesten

Ha augusztus vége, szeptember eleje, akkor jöhet a szüret és a borfesztivál. A kérdés már csak az, hogy van-e lehetőségünk minden hétvégén ellátogatni egy-egy ilyen eseményre. Nem feltétlenül kell borvidékre látogatni ehhez, hiszen Budapesten is rendeznek borfesztivált, ami lehetőséget ad arra, hogy a városban sétálgatva kóstoljunk isteni borokat. Itt sok olyan megoldással találkozhatunk, amelyek látványosak, egyedi módon mutatják be a borozási kultúrát. Ide tartozik a borkiöntők használata, valamint a borlevegőztető, illetve a számos egyéb boros kiegészítő

A Budafoki Borfesztivált már több mint 30 alkalommal rendezték meg, ahol kiemelt szerepet kapnak a pezsgők mellett a különféle borok és rozék egyaránt. Budafok a Törley pincészet hazája, amit valószínűleg kevesen tudnak. Itt szokta bemutatni az aktuális évi italait a Lics Pincészet, illetve a Garamvári pincészet is. A Secelláry-kastély tárt kapukkal várja a vendégeket, ráadásul még vezetett túrán is részt vehetünk, ezáltal még közelebb kerülhetünk ehhez a világhoz.

Badacsonyi Szüret

Badacsony szeptember elején rendezi meg a saját programsorozatát, ami általában három napig tart. Ezalatt a látogatók megismerkedhetnek a vidék borkészítésének történetével, valamint a helyi gasztronómiai hagyományokkal. Az ünnep legszebb része vasárnap kezdődik, amikor sor kerül a szüreti felvonulásra. Itt a környékbeli települések képviselőivel, néptánc együttesekkel, valamint a magyar bortrendekkel találkozhatunk. Emellett természetesen lehetőség van különleges borok vásárlására, borászati eszközök vételére, valamint ajándékok beszerzésére és borkóstolásra egyaránt. A programsorozat mindig egy koncerttel zárul, amivel kapcsolatban mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy hol és mikor kerül megrendezésre. 

Szekszárdi Szüreti Napok

A Balaton után menjünk még egy kicsit délebbre, egészen Szekszárdig, ahol szeptember közepén tartják meg a Szüreti Napokat. A vármegyeszékhelyen négy napon át várják a látogatókat, akiket különféle programokkal és kiállításokkal kötik le. Minden este koncertet tartanak, amellett ott van a vasárnapi nap, ami egy teljesen külön fesztiválnap, legalábbis a programok tekintetében. Minden évben van folklórműsor, tűzijáték, valamint borkóstolási lehetőség. 

Akit tehát kedveli a jó borokat, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia legalább egy remek borfesztiválra, amiből szinte minden városban van egy. Ezzel kapcsolatban nem árt megnézni az adott település oldalát, ahol minden információt megtalálhatunk az eseménnyel kapcsolatban. 

A hazai bor hozzátartozik a magyar nemzet arculatához, hiszen minősége megbecsült helyet biztosít nekünk az egész világon. A borkultúránkba beletartozik többek között az ital értékének a védelme, a hírnevének az ápolása, illetve a népszerűsítése egyaránt. Magyarország tradicionális bortermelő országnak számít, hiszen tulajdonképpen hazánk egész területe bortermő terület. A 22 borvidék a kellemes klímának és a kiváló minőségű talajnak köszönhető, ami miatt változatos szőlőfajtákat tudunk megtermelni.  

Lássuk, hogy mit érdemes tudni a hazai borkultúráról!