A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

A három legkedveltebb magyar borfajta

2022.08.03 10:00
A három legkedveltebb magyar borfajta

Magyarországon igen sokszínűek a borok, köszönhetően a megannyi borvidéknek. Szinte minden borstílussal találkozhatunk, ami a fekvés és a szőlőtermesztésre tökéletesen alkalmas időjárás miatt alakult így. Ha megkérdezünk egy átlag embert, hogy milyen hazai italokat ismer, akkor talán azonnal a Tokaji Aszú jut az eszébe. Ebben a cikkben most bemutatjuk a három legkedveltebb magyar borfajtát, amit mindenképpen érdemes megkóstolni. 

Mit érdemes tudni a magyar borokról?

Hazánk természeti adottságai miatt már régóta zajlik itt szőlőtermesztés és bortermelés. Olyannyira, hogy már az V. századból maradtak fent írásos emlékek, amik tartalmazzák az akkori szőlőskertek művelésével kapcsolatos tudnivalókat és az abból készült borok fajtáit. A bor szerepe a mai napig egy kicsit sem csökkent, azonban a szocializmus ideje alatt egyre csökkent a minőség. Szerencsére a minőségi bor termelése így sem szorult vissza, a rendszerváltás óta a tendencia sokat változott. A magyar ember preferálja a drágább, azonban aromásabb típusokat, így a borkultúra virágkorát éli.

A borfogyasztás azonban nemcsak rendezvényeken és eseményeken történhet, hiszen otthon is nyugodtan fogyaszthatunk különleges italokat. A borászati kellékeknek hála minőségi formában szolgálhatjuk fel az alkoholt. A borhűtők mellett tehát érdemes otthon tartani dekantáló kancsót, dugóhúzót és persze vákuumpumpát egyaránt. Ezekkel sokkal élvezetesebb lesz majd az otthoni fogyasztás

A legkedveltebb magyar borok

Azzal mindenki tisztában van, hogy itthon kapható mind fehér, mind vörös, mind rosé, így a paletta igen széles. Azonban nem mindenki szereti az összeset, sőt, a legtöbb esetben egy-egy kedvenc van, amit szívesen fogyasztunk. A legkedveltebb italok között található a Kadarka, a Kékfrankos és a Furmint. 

Kadarka

A szőlő eredetéről nem sokat tudni. A találgatások szerint vagy Kis-Ázsiából vagy Albániából hozták be. Mivel azonban a neve is inkább albán, így inkább ez lehet a valódi származási helye. Hazánkban a 18. században kezdtek el vele foglalkozni. Készülhet belőle nem túl testes, áttetsző ital, azonban illata igen gazdag, fűszeres. A karakterét meghatározza az, hogy hol termett a szőlő, hiszen a homoktalajon vékonyabb, míg a kötöttebb talajon magasabb lesz a minősége. Itt még testes vörösbor is készülhet belőle, így egy igazán karakteres és sokoldalú ital. Magyarországon három helyen biztosan találkozhatunk vele. Az egyik a Szekszárdi-borvidék, a másik a Villány-Siklós, a harmadik pedig az Egri régió.

Kékfrankos

A lelőhelye ugyanaz, mint az előzőnek, annyi kiegészítéssel, hogy ezzel már a Soproni-borvidéken is találkozhatunk. Hazánk legelterjettebb vörös borszőlő-fajtája, aminek a kontinensen legalább negyven névváltozata van. Bár korábban nem igen foglalkoztak vele, napjainkban egyre népszerűbbé válik. Az oka, hogy a borászok elmondása szerint hazánk adottságai kiválóak arra, hogy kékfrankos szőlőt termeljünk. Ebből a vörösboron kívül rosé is készülhet. Előbbi lehet savas, gyümölcsös, így ajánlott mindenkinek, aki kedveli a fűszeres és testes változatokat.

Furmint

A furmint már kicsit kilóg a sorból, hiszen ezzel a Tokaj-hegyaljai borvidéken és Somló környékén foglalkoznak. Ez egy jellegzetes magyar fajta, ami az összes szőlő közül a legjobban aszúsodik. Van belőle fehér, változó és piros furmint egyaránt, de a legelterjedtebb a fehér, ami viszonylag későn, október közepe-vége felé érik be teljesen. A bora igen savas, illata jellegzetes és finom, összességében azonban nagyon harmonikus. Nagyon jó pecsenyebornak számít, de az éretten szüretelt gyümölcsből készült bor lehet száraz és fehér is. 

Ezek mellett természetesen számos ismert és kedvelt magyar bor létezik, ami nemcsak itthon, hanem bizony külföldön is híresek. A borászatokban a legtöbb típussal találkozhatunk, de nyugodtan vásárolhatunk belőlük otthonra, hiszen kiváló választások vacsora mellé, esetleg ünnepléshez.