A Vacu Vin márka hivatalos forgalmazója

Blog

Így lesz tökéletes a bográcsozás

2022.08.31 10:00
Így lesz tökéletes a bográcsozás

Minden évben eljön a bográcsozás ideje. Van, aki már tavasszal nekikezd, akadnak, akik nyáron is szeretnek a teraszon sütögetni, de talán a késő nyári, kora őszi időszak az, amikor a legtöbben szeretnek grill partit tartani. A kezdő bográcsozók kedvéért most összegyűjtöttünk pár tudnivalót és szabályt, amit nem árt betartani. Lássuk ezeket, hogy mitől is lesz tökéletes a kinti sütés és főzés! 

Kültéri bográcsozás és grillezés

Egyetlen családi ház vagy nyaraló kertjéből sem hiányozhat egy tűzrakóhely, egy grillező részleg, hiszen ki ne szeretne frissen sült finomságokat vacsorázni? Emellett gyakori, hogy kempingekben és erdei pihenőhelyeken is találkozhatunk vele, de valljuk be, a legtöbben mégis inkább otthon szeretnek összegyűlni és beszélgetni egy jót. A pattogó tűznek már önmagában megvan a hangulata, hát ha még igazán jó magyaros étel készül abban a bográcsban.

Az előkészítés

Már a húsok és a zöldségek előkészítése során van pár dolog, amire érdemes ügyelni. Az egyik ilyen, hogy mindig gondolkozzunk előre. Érdemes időben felszeletelni és darabolni a hagymát, a húsokat, amik aztán mehetnek a hűtőtálcás tárolódobozba. Ez megfelelő hőmérsékleten tartja az ételt mindaddig, amíg fel nem használja azt. Készítsen mellé egy adag hűsítő limonádét, hiszen inni még az étkezés előtt is sokat fog a társaság, főként, ha még mindig túlzottan meleg van odakint. Ehhez remek segítséget nyújt a Vacu Vin facsaróval ellátott egy literes limonádés kancsója, amelybe csak bele kell dobálni a mentaleveleket, a cukrot és belefacsarni a citromot. Mehet a hűtőbe, majd pedig a tálaló asztalra. 

A bogrács maga lehetőleg öntöttvasból készüljön, hiszen ennek nagyon jó a hőátadó képessége, egyáltalán nem kényes, viszont érdemes vásárlás után kiégetni. Használat után mindig mossa el és kenje be vékonyan zsiradékkal, így nem fog rozsdásodni sem. 

Az étel kérdése

Időben el kell dönteni azt is, hogy végül mi készül majd a bográcsban. Újoncként érdemes egyszerű ételekkel kezdeni, hiszen minden finomságnak külön főzési ideje van a tűzön és a benti gázon. Hiába készített már pörköltet odabent, ha az a szabad levegőn teljesen mást igényel. Érdemes gulyással vagy lecsóval indulni, de szóba jöhet a paprikás krumpli is, hiszen ezeknek nem kell annyi idő, mint a sok húst tartalmazó ételeknek. 

A kültéri főzéshez érdemes konyhai evőeszköz alátétet használni, így nem kell sem a földre, sem pedig a tűz közelébe tenni a fakanalat. Emellett elgondolkodhat, hogy a fogás mellé szükség van-e kenyérre, hiszen ezt szintén be kell szerezni már korábban és nem árt felszelni sem, hogy mire kész az étel, már lehessen is enni. A kenyértartó és szósz tálaló remek lehetőséget ad arra, hogy mindenki hozzájusson pár falat friss és ropogós péktermékhez. A kerámia tartókba pedig mehetnek a jó magyar szokás szerint az édes vagy csípős piros aranyok, esetleg tejföl, ki mit szeretne beletenni majd az adott finomságba. 

Általános szabályok bográcsozáshoz

Van pár olyan dolog, amiről mindenképpen érdemes tudni, ha kezdő bográcsozónak tartja magát. Fontos, hogy kint sose használjon olajat, jobb a zsír vagy a szalonna. A hagymát mindig a felforrósodott zsiradékba tegye bele, majd egy kis sót adjon hozzá, így semmi esélye sem lesz leragadni. Miután már nincs benne lé, mehet a felkockázott és szárazra törölt hús, ami gyakori kevergetéssel gyorsan megpirul. Ha viszont gyorsabban szeretne haladni, akkor jó tipp, hogy sörben vagy borban rotyogtatja azt, így valamivel gyorsabban készül majd el. 

Emellett a konyhai kellékekről bográcsozás esetén se feledkezzen meg, hiszen a fent említett apróságok mellett még mindenképpen kelleni fog egy nagyon éles kés, illetve tányérok, poharak, illetve kanalak és villák. Az italok kapcsán pedig nem árt előre behűteni pár üveg sört vagy bort, így mindenki megtalálja a számára legízletesebb alkoholt.